Koltuk altında beze neden olur?
Şişmeye neden olan hastalık tespit edilip tedavi edildiği zaman lenf bezleriniz olması gerektiği boyutlara geri dönecektir. Şişmiş le...
Vücudumuzun çoğu yerinde olduğu gibi koltuk altlarımızda da lenf bezleri bulunmaktadır. Beze olarak adlandırdığımız vücudumuzdaki şişmiş kitleler esasen lenf bezleridir. Lenf bezlerinin şişmesi vücudunuzun bir hastalıkla veya bir enfeksyonla savaştığının sinyalidir.
Vücutta beze oluşumunun başlıca sebepleri
Viral enfeksyonlar
Kulak iltihaplanması
Deri enfeksyonları
Bakteriyel enfeksyonlar
Bazı aşıların ve ilaçların yan etkileri
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Kanser
Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar
Ağız yaraları veya dişteki iltihaplanmalar
Nasıl Tedavi Edilir?
Şişmeye neden olan hastalık tespit edilip tedavi edildiği zaman lenf bezleriniz olması gerektiği boyutlara geri dönecektir. Şişmiş lenf bezlerinin tedavisi, hastalığın sebebine göre değişir. Bezelerin yarattığı rahatsızlık hissini geçirmek için geçici olarak ağrı kesiciler kullanabilirsiniz veya bezenin bulunmuş olduğu kısma sıcak ve ıslak bir bez koyabilirsiniz. Vücudunuzun hastalığı yenmesi adına bolca dinlenmeniz iyi gelecektir. Eğer vücudunuzda çıkan bezelerin yanında yüksek ateş, gece terleme, kilo kaybı, nefes alıp vermede ya da yutkunmada zorluk çekme gibi sorunlar eşlik ediyorsa bunlar tehlikeli birer hastalığın habercisi olabilir ve en yakın zamanda bir sağlık merkezine danışmanız gerekmektedir. Bilhassa kanser ve benzeri hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir bu nedenden dolayı vücudunuzda tehlike arz edecek beze ve benzeri kitlelerle karşılaştığınızda hiç zaman kaybetmeden bir uzmana görünmeniz gerekmektedir. Ek olarak, boyutu bir santimi geçen bezeler bir ay içerisinde iyileşmezlerse yine bir doktora görünmenizin faydası olabilecektir.
Lenf Bezi Nedir?
Lenf bezleri küçük, yuvarlak, fasulye tanesi şeklinde doku topluluklarıdır. Vücudumuzun hemen her yerinde bulunabilirler. Lenf bezleri bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Vücudumuzun hastalıklara karşı savaşmasına yardım eden olurlar. Lenf bezleri vücudumuzdaki bakterileri, virüsleri ve diğer zararlı maddeleri yakalayarak hapseder; bu zararlı yabancı maddeleri yok ederek vücudumuza yayılmasını engeller. Ek olarak vücudumuzdaki sıvı oranını dengelemekle sorumludurlar. Boyunda, kulak arkasında, çene altında, kafanın arkasının alt kısımlarında, koltuk altında, kasıklarda şişmiş lenf bezleriyle karşılaşmak mümkündür. Bademcikleriniz de lenf dokusundan yapılmıştır ve hasta olunduğunda bademciklerinizin şişmesi yine bu sebeptendir. Normal zamanda lenf bezlerinizi hissedememeniz gerekmektedir. Normal boyutları bir santim civarındadır. Yumuşak bezeler çoğu zaman bir enfeksyonu işaret ederken, sertleşmiş, hareket etmeyen ve acımayan bezelerin mutlaka bir doktora gösterilmesi gerekmektedir.