Toprak saksı nasıl yapılır?

Ahşap dübelleri dikkatli biçimde bastırmak gerekmektedir. Saksının altında drenaj delikleri açılmalıdır. Bu işlemi saksı kalıbı çatla...

 

Seralarda kullanılan topraklar ofis yahut ev ortamında bitkiye benzer biçimde fayda sağlamayabilir. Bunun sebebi ışık, nem ve doğal ortamın bitkiye göre ayarlanmış olmasıdır. Seralardaki sıcak hava sirkülasyonu kolaylaştırdığı için hava değişimi kolay bir biçimde gerçekleşir. Suyu tutan serin ortamlar toprak içerisinde jelleşme meydana getirir bu da toprağın kurumasını engeller. Evlerde ya da bürolarda bitkilerin çabuk çürümesinin sebebi de budur. 

Ahşap dübelleri dikkatli biçimde bastırmak gerekmektedir. Saksının altında drenaj delikleri açılmalıdır. Bu işlemi saksı kalıbı çatlamaması için dikkatli yapmak gerekmektedir. Drenaj delikleri de açılınca plastik kalıp plastik bir poşete koyulmalı, plastik poşetin ağzı sıkıcı bağlanmalıdır. Harç içeride kuruyacaktır. 48 saat bekleyince poşetten kalıp alınmalı ve kurumuş harç dikkatli biçimde çıkarılmalıdır. Meydana gelen harç poşetin içerisinde 48 saat daha bekletilmelidir. Saksı hala nemli olabilir. Bu nemlilikten faydalanarak kalıbın dış çevresini mutfak teli, tel fırça ya da zımpara ile törpülemek gerekmektedir.

Fırçalama işi de bitince saksının kuruması için ışık alan bir bölümde, sıcak olmaması kaydı ile 2 yahut 3 hafta bekletmek gerekmektedir. 3 haftalık süreç devamında saksı kullanıma kullanıma hazır duruma gelir.

Sonra kalıp olarak bir plastik saksı seçilmelidir. Bu saksının dış cephe kalıbını belirleyecektir. Bu kalıbın içini kıvamında bir biçimde yağlamak gerekmektedir. Yağı sürdükten sonra kalıbın tabanına takriben 2,5 cm olabilecek biçimde harç konulmalıdır. Tabandan üst kısma doğru yavaşçacık 2 cm olacak biçimde harçları koymaya devam edilmelidir.

 

Bitkinin doğal koşullarda olduğu gibi topraktan ayrılmadığını gösterecek bir saksı gerekmektedir. İlk başta evde kullanılacak saksı cilalı ve sırlı olmamalıdır. Eski zamanlarda kullanılan kiremit renkli saksılar en yararlı olanıdır. Bunun sebebi suyu kolay emmesidir. Toprak saksıyı yapmak için topraklanmış organik malzeme gerekmektedir.

Malzemeler

Kaliteli çimento

Bulaşık teli ya da zımpara

Küçük ahşap dübeller

Kalıp olarak kullanılacak plastik saksı ya da saksılar (büyüklük arzu edilen halde olabilir) plastik poşetler ve çimentoya renk vermek için toz boyalar da kullanılabilmektedir.

Sıvı yağ

Tel fırça

Su

Kaliteli çiçek torfu

Kullanılacak malzemeleri karıştırmak için münasip büyüklükte plastik küvet

Perlit

Akrilik lif (büyük boyutlu saksı yapmak isteniyorsa dayanıklılık açısından önemlidir)

Malzemeleri karıştırmak için plastik eldivenler giyilmelidir. Ek olarak tozlardan korunmak için ufak bir maske takılabilir. Hepsinden önce malzemeleri karıştırmak için geniş plastik küvetin içine 3 ölçü torf , 3 ölçü perlit ve 2 ölçü de çimento koyulmalıdır. Plastik küvete koyulan malzemelere yavaşçacık su katılmalıdır. Su koyarken karıştırılmalıdır. Ne çok cıvık ne de çok kuru olmalıdır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Sığır dili mantarı nerede yetişir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?