Pamuk ve mikrofiber nevresimlerin farkları

Pamuk yetiştiriciliği ve devamında bu pamuğun nevresim ve giysi üretiminde kullanılmasına harcanan kaynakların yoğunluğu insan yapımı...

 

Mikrofiber kumaş ve nevresimler petrokimyasallardan üretilen ve insan saçından 100 kat daha ince olan polyamid ve polyester dokulardan oluşur ve hayli yumuşaktır. Mikrofiber üretim prosesi, petrokimyasal atıkları nevresim ve diğer mikrofiber dokulu kumaşlara çevirir, fakat kullanılan bitkiler çevreye zararlı dumanlar yaymaktadır. Mikrofiber kumaşlar doğada çözünmezler ve sadece polipropilenden üretilen mikrofiber dokuları geri dönüştürülebilmektedir. Bu kumaşlar cam ya da parlak yüzeylerin temizliğinde elverişli olmasına karşın, özel olarak ta geceleri üstünüzü açıyorsanız uykunuza bir katk sağlamayacaktır.

Pamuk yetiştiriciliği ve devamında bu pamuğun nevresim ve giysi üretiminde kullanılmasına harcanan kaynakların yoğunluğu insan yapımı mı yoksa pamuklu kumaşların mı daha iyi olduğuna dair sürüp giden tartışmaların tam ortasında yer alır. En kaliteli pamuk nevresimler, daha uzun ve yumuşak dokular elde edilen Mısır ve pima pamuğundan üretilmektedir.

Gece yarısı terlemiş ve bunalmış bir biçimde uyanmadığınız, düzgün uyku için yüzde 100 pamuk ürünleri tercih edin. Pamuk nemi vücudumuzdan emer ve kuru havalarda yahut kışın yatağınıza girdiğinizde sizi şoka uğratmaz. Ama kan dolaşımı sorunu yahut başka sağlık problemleri sebebiyle üşüyen kimseler için mikrofiber nevresimler tam da doktorun önerdiği çözüm olabilir.

Mikrofiber nevresimler nemi pek iyi emer ve iyi nefes alır, bu da ne kadar yumuşak olursa olsun bu kumaş türünü yatakta kullanışsız kılmaktadır. Eğer geceleri çok terliyor yahut aşırı derecede sıkılıyorsanız, mikrofiber nevresimler bunu yalnızca daha da arttıracaktır. Mikrofiber nevresimler benzer zamanda kuru hava şartlarında eletriklenirler. Bu kumaş çeşidi lekeye hayli dayanıklıdır ama bir kere lekelendi mi, lekeyi çıkarmak da gayet zor olduğu bilinmektedir. Mikrofiber nevresimler, diğer kumaşların tersine kullanıldıkça rengini korur.

 
 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Halıdaki izler nasıl giderilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?