Suni teneffüs nasıl yapılır?

Bu işlem on beş defa tekrarlanır. Her nefes verilişinden önce biraz beklenerek solunumun başlayıp başlamadığı kontrol edilir. Eğer on...

 

İlkyardımdaki çok önemli konulardan biri de suni teneffüs oluşturur. Tabi ki her işte olduğu gibi bu işin de bazı püf noktaları ve bilinmesi gerekenleri var. Suni teneffüs, hasta yahut yaralının normal yollardan solunum yapamadığı hallerde bir alet ya da en direkt kişinin nefes yolundan hava verilmesi demektir. Bu işlem için tabii ki ilk başta suni teneffüse ihtiyacı olan kişinin solunumun nasıl durduğu önemlidir. Örnek verirsek suda boğulma sonucu solunum durmuşsa önce yapılması gerekli olan ciğerlere ve mideye dolan suyun boşaltılmasıdır. Bunu yapmak için hasta/yaralı öncelikle düz zemine sırt üstü yatırılır. Kollar iki yana 90 derecelik açı verilecek halde açılır. Daha sonrasında karın bölümünden başlamak suretiyle ciğerlere doğru sıvazlama yöntemi ile şiddetli bir biçimde baskı uygulanmaktadır. İçerideki suyun bütünüyle ağızdan çıktığına emin olunana kadar işlem devam eder.

6.

Bu işlem on beş defa tekrarlanır. Her nefes verilişinden önce biraz beklenerek solunumun başlayıp başlamadığı kontrol edilir. Eğer on beşinci uygulamanın sonrasında da solunum başlamadıysa derhal kalp masajı uygulamasına geçilmelidir.

3.

Nefes yolunun toptan açık olduğu görülmesine karşın solunum yoksa suni teneffüs yapılabilmektedir. Solunumun olup olmadığı ise hastanın/yaralının göğüs kafesinin karın bölgesinin hareketlerine bakılarak, ayna bigi cam bir cisim burun deliklerine güzelce yaklaştırılıp cam yüzey üstünde buhar oluşup oluşmamasından, kulağın tam olarak hastanın burun deliklerine yaklaştırılıp soluk hissetmeye çalışarak anlaşılabilir.

 

4.

Hastanın/yaralının ensesinden kavranarak adem elması (gırtlak kemiği) çene ve göğüs hizasına gelecek halde düz hale getirilir. Bu, nefes yolunun tam anlamıyla açılması için çok önemlidir. Bu pozisyonun sabit kalması için enseye sert bir cisim veyahut elbise gibi maddelerden oluşturulan bir destek konulmalıdır.

5.

Hastanın sol tarafına diz çökülür ve sol el vasıtasıyla burun delikleri dışarıya hava kaçmayacak biçimde tam olarak tıkanır. Daha sonrasında sağ el kullanılarak hastanın ağzı tam olarak açılarak derin bir nefes alınır ve alınan nefes ağız yolundan hastanın/yaralının ciğerlerine gönderilir. Bu işlem hastanın/yaralının göğüs kafesi tam olarak yukarı kalkana kadar sürdürmelisiniz.

2.

Nefes yolunda solunumu engelleyen katı bir cisim olup olmadığı kontrol edilerek var ise cisim işaret parmağı vasıtasıyla alınır.

1.

Hasta/yaralı önce düz ve sert bir zemine sırt üstü yatırılarak kollar ve bacaklar vücudumuza paralel olarak iki yana uzatılır.

Diğer bir yol da hasta/yaralı yüz üstü olarak yere uzatılır. Daha sonrasında yukarıdan karın bölümünden eller kenetlenerek kendimize doğru hızlı bir şekilde çekeriz ve kısa aralıklar ile sarsarak yine içerdeki suyun bütünüyle boşaldığına kanaat edinceye kadar işlemi yaparız. Bu işlem sonrası hala solunum yoksa suni teneffüs yapılabilmektedir. Sunu teneffüs için:

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bursitin belirtileri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?