Şeker hastalığı olanlar ramazanda nasıl beslenmeli?

Ek olarak şeker hastaları, ramazan ayı boyunca doktorlarıyla devamlı iletişim durumunda olmaları gerekmektedir. Kan şekerlerini ölçer...

 

Kan şekeri kontrolünün sağlanamamasından dolayı meydana gelen şeker hastalığı, düzenli beslenme gerektirir. Gün içerisinde asgari üç ana, üç de ara öğün yemesi gerekli olan şeker hastaları için ramazan ayı dikkatli olunması gerekli olan bir süreçtir. Çünkü devamlı ve az az beslenmesi gerekli olan şeker hastaları için oruç tutmak, bazı riskli haller yaratabilir. Bu noktada oruç tutmak isteyen şeker hastalarının, kesinlikle doktora danışmaları ve doktorun önerileri doğrultusunda oruç tutmaları gerekmektedir.

Ek olarak şeker hastaları, ramazan ayı boyunca doktorlarıyla devamlı iletişim durumunda olmaları gerekmektedir. Kan şekerlerini ölçerek değerleri doktorla paylaşmak önemlidir.

Ağızdan ilaç alan şeker hastalarının da oruç tutarak uzun zaman aç kalmaları sakıncalıdır. Tek ilaçla kan şekeri düzenlenen hastalar ise lakin doktor gözetiminde oruç tutabilir. Diyetle şekeri düzenlenen hastalar da yine doktor gözetimi altında oruç tutmayı denemelidir, muhakkak kendi başlarına hareket etmemelidir.

Yoğun insülin tedavisi alan hasta grubuna dahil olanların oruç tutması münasip değildir. Çünkü bu gruptaki şeker hastaları, insülin almazlarsa kan şekerleri aşırı derecede yükselir ve organ hasarları meydana gelebilir. Ek olarak bu hastalar, uzun zaman aç kaldıklarında kan şekeri düşmesine bağlı hipoglisemi komasına girebilir.

Peki, şeker hastaları ramazan ayında nasıl beslenmelidir? Her şeyden önce hem iftar aynı zamanda sahur yemekleri hafif ama kan şekerini düzenleyici biçimde olmalıdır. Bunu yapmak için de iftarda aşırı yağlı gıdalar tüketmemeleri büyük önem taşır. Kızartma ve hayvansal besinlerden de kaçınmaları doğru olabilecektir. Şeker hastaları için iftarda yenebilecek doğru gıdalar çorba ve sebze yemekleridir. Ek olarak yeterli oranda sıvı almaları gerekmektedir. İftardan birkaç saat sonra ara öğün yemeleri gerekmektedir. Bunu da hafif kahvaltıyla geçiştirebilirler. Yatmadan bir yahut iki saat önce de meyve yemeleri önerilmektedir.

 

Şeker hastalarının sahur beslenmeleri de önemlidir. Sadece sıvı tüketmeleri doğru olmayacağı gibi kan şekerini uzun zaman dengede tutabilecek besinleri tercih etmeleri gerekmektedir. Bu da kepekli tahıllar, kahvaltılıklar ve sebzelerle mümkün olur.

Genellikle de ağır tatlıları ve hamur işlerini yemekten kaçınması gerekli olan şeker hastaları, sıvı tüketmeyi de unutmamalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Hangi meyveler cildi güzelleştirir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?