Orgazm nedir?

Orgazmın tanımı konusunda yaygın bir fikir birliğinin olmayışı, konunun uzmanları arasında orgazmın kategorizasyonunda da değişik kri...

 

Orgazm tıp dünyasında değişik kriterler kullanılarak farklı şekillerde tanımlanmıştır. Psikologlar ve ruh sağlığı uzmanları duygusal ve bilişsel değişiklikler kullanmış, tıp uzmanları ise orgazm tanımı için temel olarak vücudumuzun fizyolojik değişikliklerini ele almıştır. Orgazmı yalnız olarak ve tüm yönleriyle kapsayabilecek bir tanım yapmak gayet zor. Genel açıdan kabul edilen eğilim ise orgazmın cinsel heyecanda yaşanan zirve olarak değerlendirilmesi. Birikmiş erotik gerilimin deşarjını içeren güçlü fiziki zevk hissi olarak tanımlanabilen orgazmın yapısı hakkında geçtiğimiz yüzyıl boyunca çokca araştırma ve deneyler yapıldı

Orgazm Türleri

Orgazmın tanımı konusunda yaygın bir fikir birliğinin olmayışı, konunun uzmanları arasında orgazmın kategorizasyonunda da değişik kriterlere yönelmelerine yol açmıştır. Seks üstüne yapılmış olan türlü araştırmaların nihayetinde orgazm dokuzdan fazla form ile açıklamıştır.

Gerginlik sonucu orgazm: Bütün orgazm türlerinde görülebilen ortak bir biçime sahiptir. Vücudumuzun direkt uyarılması ile kas yapısının gerilmesi ile oluşan orgazm.

Fantezi orgazmı: Bir fiziki uyaran olmadan yalnızca düşünce ile uyarılma sonucu orgazm

Basınçtan kaynaklanan orgazm: Uygulanan basınç ile stimülasyon kaynaklanan orgazm. Çocuklarda daha sık görülmektedir.

Kombine ve karışık orgazm: Birçok orgazm deneyiminin aynı zamanda yaşanması.

 

Çoklu orgazm: Kısa bir zaman dilimi içinde birden çok yaşanan orgazmlar

G-spot orgazm: İlişki esnasında erotik bölüm uyarılmasından kaynaklanan orgazm

Gevşeme orgazmı: Cinsel uyarılma esnasında, derin gevşemeden kaynaklanan orgazm.

Orgazm üstüne yaptıkları ciddi araştırmalarıyla tanınan William Masters ve Virginia Johnson yaptıkları deneylerde cinsel tepkinin yalnızca birleşme ile sınırlı olmadığını ortaya koydular. Oluşturdukları 4 fazlı modele göre; bir cinsel deneyimde heyecan, plato, orgazm ve çözülme evreleri yaşanır. Erkek ve kadına göre bu dört aşamanın fiziki belirtileri şöyledir.

Kadın orgazmı

Bir kadının fiziki veya psikolojik uyarıldığında, vajinanın içerisindeki kan damarları genişler. Vulvada şişme ve uyarılmaya bağlı olarak vajinal salgı artışı gözlenir. Kalp atışları ve solunum hızlanır. Boyun ve göğüs etrafında kızarıklıklar ortaya çıkar.

Çözülme sürecinde vücudumuzun çalışma hızı yavaşça eski durumuna döner. Nabız ve solunum yavaşlar. Erkeklerin tersine, çoğu kadın orgazmdan hemen sonra bekleme ve toparlanma prosesi olmaksızın tekrar uyarılabilir.

Orgazm sırasında 0,8 saniye arayla rahimdeki genital kaslar kasılmaya başlar. Kadın orgazmı averaj 13-51 saniye ile erkeklere oranla daha uzun sürer. Yapılan araştırma sonuçları kadınların yalnızca %15’lik kısmının orgazmı deneyimleyebildiklerini göstermiştir.

 

Orgazm hakkında yapılmış olan araştırmaların nihayetinde, orgazm esnasında açığa çıkan oksitosin ve endorfin gibi türlü hormonların, kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliklerine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Plato devrinde kan akışına bağlı olarak göğüsler %25 e kadar büyüyebilir. Meme çevresi toplanarak dikleşir ve klitoris küçülür.

Erkek Orgazmı

Çözülme kısmında başka bir orgazm yaşanması mümkün değildir. Vücudumuzun toparlama sürecine girdiği bu dönemin uzunluğu insandan kişiye değişmekle beraber yaşa bağlı olarak sürenin uzunluğu artar.

Heyecan duygusuyla birlikte fiziki veyahut psikolojik olarak uyarılan erkek erekte olur. Penis içinde kan akışının hızlanması ile boyutları büyüyen penisle birlikte testisler yukarı doğru çekilmeye başlar.

Plato evresinde penis ve testislerdeki kan akışına bağlı olarak gözlenen değişimler devam ederken, uyluk ve kalça kasları gerilir. Yükselen kan basıncı ile birlikte nabız hızlanır ve solunum artar.

Orgazm safhasında% 5 semen - spermden oluşan ve meni adıyla anılan sıvı, pelvik taban kaslarındaki kasılmalar nihayetinde penisten dışarıya çıkar. Takriben bir erkek orgazmı 10- 30 saniye kadar sürer.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Östrojen nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?