Nijerya nasıl bir ülkedir?
Nijerya Afrika kıtasının en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip bir ülkedir. Müslümanların çoğu maliki ve sünnidir. Hristiyanlar da çoğ...
Afrika'da yer bulan Nijerya'nın başkenti Lagos'tur. Ülkenin diğer önemli şehirleri İbadan, Sokoto, Ogbomoşo, Kano, Kaduna, Oşogbo, İlorin, Abeokuta, Majduguri ve Akure'dir. Nijerya, Gine körfezine kıyısı olan Benin ile Kamerun arasında bulunan, Batı Afrika'da yer bulan bir ülkedir.Pek çok kişi tarafından Nijerya olarak bilinen ülkenin resmi adı Nijerya Federal Cumhuriyeti'dir.
Nijerya Afrika kıtasının en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip bir ülkedir. Müslümanların çoğu maliki ve sünnidir. Hristiyanlar da çoğunluktadır. Ülkede az sayıda da Yahudi yaşar. Müslümanlar daha fazla ülkenin kuzey kısmına yerleşirken, Hristiyanlar daha fazla güney bölümündedir. Ülkenin resmi bir dini yoktur.
Nüfusun büyük çoğunluğunu on dört yaş altındaki insanların oluşturduğu Nijerya'da kimselerin averaj yaşam süresi 52 yıldır. Nijerya bulunmuş olduğu enlem ve boylamların etkisi nedeniyle sıcaklıkların yüksek olduğu, tropikal iklimin yaşandığı bir ülkedir. Kıyı kesimleri ormanlık alanlarla kaplı Nijerya'da senelik averaj yağış miktarı da hayli fazladır. Nijerya'da kıyı kesimler dışında ormanların fazla bulunmuş olduğu bölüm ise Savana bölgesidir. Ülkenin kuzey kısımlarında çöl iklimi hakimdir. Bilhassa kış aylarından büyük Sahara çölünden kuvvetli rüzgarlar eser. Savana kısmında takriben sıcaklık 30 derece civarındadır.
Nijerya dünyanın en büyük yedinci petrol üreten ülkesidir. Ek olarak ülkede bol bol doğalgaz rezervi bulunmaktadır. Nijerya topraklarının dörtte biri tarım yapmaya elverişlidir. Kakao, kauçuk, yer fıstığı, mısır, darı, şeker kamışı, pirinç, tahıl, pamuk tiftiği, kola cevizi, palmiye tohumu ve manyok ülkede yetiştirilen tarım ürünleridir. Nijerya kakao ve kauçuk üretimde dünyada altıncı sırada yer bulur. Petrolden sonra ülke ekonomisine en büyük katkıyı tarım sağlamaktadır. Büyük bir inşaat sektörü ve demir çelik endüstrisine sahip olan Nijerya benzer zamanda bir OPEC ülkesidir. Kişi başına düşen takriben gelirin çok fazla olmadığı Nijerya'ya gidebilmek için vize alınması gerekmektedir
Ülkenin resmi dili İngilizce'dir. Fakat Hausa, Yoruba, İbo dilleri gibi farklı yerel diller de halk içerisinde konuşulur. Eyalet yönetimlerinin etkin olduğu Nijerya federal bir sistemle yönetilmektedir. Para birimi Naira olan ülkenin ekonomisinde petrol ilk sırada yer bulur.