İsveç nasıl bir ülkedir?
İsveç monarşi ile yönetilen bir ülke olup 21 ile ayrılmıştır. Her il merkezi, yönetim ile belirlenen komite ile yönetilmektedir. Dani...
İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın sınır komşusu ve İskandinavya yarımadasında yer bulan bir Kuzey Avrupa ülkesidir. Başkenti Stockholm olan ülkenin diğer büyük şehirleri Göterborg ve Malmö'dür. Halkın büyük bir çoğunluğunun şehirlerde yaşadığı İsveç'te, güneye gidildikçe nüfus da orantılı olarak artar. İsveçce konuşulan ülkede Norveççe ve Danca gibi diller de anlaşılabilmektedir. Ülkenin ikinci en fazla konuşulan dili ise Fince'dir. Bununla beraber eğitim seviyesinin yüksek olmasının da katkısıyla halkın büyük bölümü İngilizce ve diğer yabancı dilleri konuşabilmektedir.
İsveç monarşi ile yönetilen bir ülke olup 21 ile ayrılmıştır. Her il merkezi, yönetim ile belirlenen komite ile yönetilmektedir. Danimarka'ya Öresund köprüsüyle bağlı olan İsveç Baltık Denizi ve Bötni Körfezi'ne de kıyısı olan ülkelerdendir. Son sayımlara göre takriben 10 milyon kimsenin yaşadığı ülkede 2 milyon kadar insan başkent Stockholm'de yaşamaktadır.
Sanayi alanında söz sahibi devletlerden birisi olan İsveç, teknoloji ve bilim araştırmalarında da ön sıralarda yer alır. Ar-Ge yatırımlarının hatırı sayılır oranda fazla olduğu ülkede yeni buluş ve teknolojiler de fazladır. Üretim ve bilgi teknolojileri üstüne kurulu bir iktisadi sistem ülkede göze çarpmaktadır. Bunun peşi sıra geçmişten gelen tarım kültürü de yadsınamayacak kadar fazladır.
İktisadi anlamda gelişmiş bir ülke olan İsveç'te çocuklar çok erken yaşta devlet kreşlerine gönderilirken zorunlu eğitim 16 yaşına kadardır. Bunun yanı sıra İngilizce 1 ile 9'uncu sınıflar arasında zorunlu yabancı dil olarak öğretilmektedir. Öğretilen diğer yabancı diller ise Fransızca, Almanca ve İspanyolca'dır.
İsveç, TC vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Bordo pasaporta sahip TC vatandaşları İsveç Büyükelçiliklerine başvurarak Schengen vizesi ile ülkeye giriş yapabilir. Yeşil pasaporta sahip TC vatandaşları ise 6 ay süresince 3 ay kadar vizesiz olarak ülkeye giriş yapabilir.
Sıcaklıklar ülkede güneyden kuzeye gidildikçe düşer. Kuzey kısımlarda yılın büyük çoğunluğu don olayları sürekli görülürken güney bölümlerde haziran ve temmuz ve ağustos aylarında sıcaklıklar 20 - 23 dereceye kadar çıkabilmektedir. Çoğunlukla soğuk bir iklime sahip olan ülke, Kuzey Kutup Dairesi içerisinde yer aldığı için yazları 18 saate kadar aydınlık olur.