Senegal nasıl bir ülkedir?

Senegal'de resmi dil Fransızca ve Mongolfca'dır. Resmi diller dışında Fula, Diola ve Maninka gibi çok miktarda yerel dil kullanılır. ...

 

Afrika kıtasının batısında bulunan Senegal, 1960 senesinde Fransa'dan ayrılarak kurulmuş bir ülkedir. Başkenti Dakar'dır. Dakar Afrika kıtasının en batısında bulunan Cap Vert yarımadası üstüne kurulmuştur. Senegal, yarı başkanlık sistemi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Toplam nüfusu 14 milyon civarındadır. Hakim dil Fransızcadır.

Senegal'de resmi dil Fransızca ve Mongolfca'dır. Resmi diller dışında Fula, Diola ve Maninka gibi çok miktarda yerel dil kullanılır. Etnik açıdan çeşitlilik gösteren bir toplum söz konusudur. Nüfusun büyük çoğunluğunu yerli kabileler oluştururken küçük bölümünü Avrupa kökenli vatandaşlar oluşturur. Halkın bütününe yakını Müslümandır.

Senegal, Türk vatandaşları için vize uygulamaktadır. Vize işlemleri Senegal Büyükelçiliği'nden yapılmaktadır ve iki gün içinde sonuçlanmaktadır. Kapıda vize uygulaması bulunmamaktadır. Senegal'e gidecek olanların sarıhumma aşısı yaptırması zorunludur.

Senegal, coğrafi açıdan son derece düzlük bir ülkedir. Hayli sıcak bir iklime sahiptir. Ülkenin orta kısmı çöllerle kaplıdır. Güney bölümünde ise tropikal ormanlar bulunur. Senegal Irmağı, geçtiği alanların iklimini nemlendirmektedir. Irmak boyunca sakız ve mimoza ağaçlarına rastlanmaktadır. Yüksek tuz oranı nedeni ile yalnızca bakteri yaşamı bulunan ve pembe rengiyle bilinen göl de Senegal'de yer alır.

 

Senegal, Fransa sömürgesi altında uzun seneler geçirmiştir. Orta çağdan bu yana köle ticaretine konu olan kişilerin toplandığı yer olmuştur. Bir dönem İngiltere sömürüsü de yaşamıştır. Sömürü devirlerinde kolonilerin başkenti yapılmış olan şehirler büyük genel olarak Senegal'in şehirlerinden seçilmiştir. Senegal'in tarihi sömürü dönemlerinden çok önceye dayansa da bu zamanlara ait kalıntı ve bilgi yok denecek kadar azdır.

Senegal, iktisadi açıdan az gelişmiş bir ülkedir. Ekonomi gelişmeye yatkın olmasına karşın siyasi karışıklıklar halkın ekonominin gücünden faydalanmasını önlemektedir. Senegal, petrolün var olduğu bir ülkedir. Ama petrolü işleme düzeyi hayli düşük olduğundan dolayı genellikle ham petrol satışı ile para kazanmaktadır. Tarım alanlarında en ehemmiyetli ürün yer fıstığıdır. Yer fıstığı üretimi ve işlenmesi Senegal'in en fazla gelir elde ettiği alanların başında gelir. Turizm sektörü, son günlerde gelişmeye başlamış ve Senegal için gelir getirici önemli kaynaklardan birisi biçimine gelmiştir. Ek olarak son yıllarda balıkçılığın geliştiği de görülür.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Birleşik arap emirlikleri nasıl bir ülkedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?