Sudan nasıl bir ülkedir?

Sudan, Mısır, Kızıldeniz, Etiyopya, Eritre, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Libya ile çevrilidir. Omdurman, Vad Medeni, ...

 

Başkenti Hartum olan Sudan Cumhuriyeti Afrika'nın en büyük üçüncü ülkesidir. Sudan güney ve kuzey Sudan olmak üzere Nil nehri tarafından ikiye ayrılır. Nil Vadisi Sudan'ın ortasından geçmektedir ve ülkenin toplumsal, kültürel ve iktisadi yapısında önemli bulunan bir yeri vardır.

Sudan, Mısır, Kızıldeniz, Etiyopya, Eritre, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Libya ile çevrilidir. Omdurman, Vad Medeni, Port Sudan, El Obeid, Nyala, Kassala, Wau, Kosti ve Atbara Sudan'ın önemli büyük kentleridir. Ülke milattan önce 5000 yılların dayanan hayli eski bir yerleşim kısmı olma özelliğine sahiptir. 2011 senesinde Kuzey ve Güney Sudan olarak ikiye ayrılan Sudan, yüzölçümü yönünden dünyanın en büyük on altıncı ülkesidir.

Diplomatik pasaport sahipleri, Sudan'a yapacakları turizm seyahatleri ya da transit geçişlerinde Sudan'da toplam geçirecekleri süre ve ilk giriş tarihinden başlayarak geçerli olabilecek biçimde, 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vizeden muaftır. Genel pasaport sahiplerinin ise ülkeye giriş yapmak için vize almaları gereklidir.

Toplum geçimini bilhassa balıkçılık, hayvancılık ve avcılık yaparak sürdürür. Para birimi Sudan Pound'udur. Sudan ekonomisinin bir bölümü pamuk üretimine ve ihracatına dayanırken, diğer bölümü tarım ve hayvancılığa dayanır. Halkın çoğunluğu tarım ve hayvancılık yaptığı için sanayi pek gelişmemiştir. Turizm ve orman ürünleri de ülke için önemli gelir kaynaklarıdır.

 

Sudan tropikal bir iklime sahiptir. Kuzeyden gelen kuru hava ülkenin kışın soğuk yazınsa sıcak bir iklim geçirmesine neden olur. Güneyden gelen nemli hava kütlesi ise bol yağış getirir ve nem miktarını arttırır. Kuzeydeki çöl kısmında ise nerdeyse hiç yağış görülmez. Nil Nehrinin doğusunda  Nubian çölü ve batısında  ise Libya çölü bulunmaktadır. Ülkenin en ehemmiyetli kaynağı olan Nil nehri ve kollarıdır. Sudan'a ve çöle hayat veren Nil nehri ülke halkı için yegane gelir kaynağıdır. Sudan en seyrek nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerden birisidir.

Arapça devletin resmi dili ve benzer zamanda eğitim dilidir. Sudan'da yaşayan halkın büyük çoğunluğu Arapça konuşabilmesine karşın anadilleri Arapça değildir. Toplum genel olarak Nübyece, Beja, Fur, Nuban ve Ingessana gibi dilleri konuşur. Halkın yüzde doksanının Müslüman olduğu devletin resmi dini İslamdır. Müslümanların çoğunu Maliki ve Şafi mezhebinden Sünniler oluşturmaktadır. Halkın Müslümanlar dışarısındaki kesimini ise Ortodoks mezhebine bağlı Hristiyanlar, kıptiler ve animistler oluşturur. On beş eyalete ayrılan Sudan cumhuriyet rejimi ile yönetilen bir ülkedir. Ama genellikle darbe sonucunda başa gelen askeri idareler tarafından yönetilmiştir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Afrika kıtasında hangi ülkeler bulunur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?