Nergis çiçeği nasıl yetiştirilir?

Saksıda yetiştirilen nergislerin çiçek açabilmesi için güneş gören yerlerde tutulması gerekmektedir. Fakat çiçeklenme döneminden sonr...

 

Narcissus cinsi türlerin ortak adı olan nergis, güzel kokulu, beyaz- sarı renkte, tekli veya birkaç çiçeği birlikte bulunan soğanlı bir süs bitkisidir. Beyaz- sarı taç yapraklarına sahip bitkinin boyu 80 cm’ye kadar büyüyebilir. Akdeniz ikliminde ve ılıman kıyı şeridindeki ülkelerde yetişmekle beraber, tür olarak en büyük çeşitlilik İspanya ve Portekiz’de görülür 

Güneş ve sıcaklık isteği

Saksıda yetiştirilen nergislerin çiçek açabilmesi için güneş gören yerlerde tutulması gerekmektedir. Fakat çiçeklenme döneminden sonra, çiçeklerin zarar görmemesi ve çabuk dökülmemesi için aşırı güneşten korunmalıdır. Açık mekanda yetiştirildiğinde, güneşli veya yarı gölge alanlar seçilmelidir.

Toprak isteği

Nergis çiçeği, asitliği çok yüksek olmayan, nötr topraklarda sağlıklı gelişim göstermektedir. Benzer zamanda toprağın besleyici ve su geçirgenliğinin de iyi olması gerekmektedir. Organik maddeler yönünden oldukça zengin, nemli ve kumlu topraklar birki gelişimi için çok uygundur.

Çiçek özellikleri

Bitkinin çiçekleri taç yaprak biçiminde, ince uzun, yapraksız bir sapın ucunda bulunmaktadır. Beyaz veyahut sarı renkli, 6 köşeli ana taç yaprağın ortasında, çan biçiminde ve sarı renkte döllenme tozluğu bulunmaktadır. Nergis çeşitleri, mart ayıyla birlikte çiçeklenmeye başlar. Soğanları, devamlı mutfaklarda tüketilen soğanlarla karıştırılır. Soğanından çıkan ince uzun yaprakları ile yeşil soğanı andıran nergis çeşitleri, yenilmesi durumunda zehirlenmeye neden olur.

 

Sulama

Nergis çeşitleri, çok fazla neme ve sulanmaya ihtiyaç duymaz. Açık mekanlarda, sulama olmaksızın, doğal halde gelişebilir. Saksı yetiştiriciliğinde ise toprağın düzenli kontrolünün yapılmış olması ve nem kaybı hayli az ölçüde sulama yapılmış olması yeterlidir. Yazdan sonbahara geçişte sulama yapılmış olması, bitkinin dinlenme döneminden çıkartarak, erken çiçek açmasına yardım etmektedir. Saksı nergislerinde, yapraklar sarardıktan sonra sulama yapılmamalı ve bitki toptan kuruyana kadar beklenmemelidir.

Çoğaltma

Soğanlı bir bitki olan nergis türlerinin çoğaltılması, bitkiden ayrılan yavru soğanlar ile yapılmaktadır. Bununla beraber hibrid olmayan nergis türlerinden tohumdan yetiştirme yapılabilmektedir. Soğandan yapılacak çoğaltmalarda 1 yıl ara verilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise çiçeklenmiş nergislerden ayrılacak soğanların, bir sonraki yıl çiçek vermemesidir. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Elma ağacı nasıl budanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?