Mum lekesi kumaştan nasıl çıkar?

Leke oluşumuna neden olan mum damlaları kısa bir zaman içinde soğuyarak katılaşmaya başlarlar. Çokca lekede hızlı biçimde hareket edi...

 

Yanar durumdaki mumların hareket ettirilmesi nihayetinde genel olarak türlü yüzeylerde mum lekeleri oluşur. Mumun, yanan fitilin hemen altındaki erimiş kısmı çok akışkan olduğundan dolayı bu tarz durumlarla devamlı karşılaşılır. Mum lekelerinin en çok oluştuğu yüzeylerden birisi de kumaşlardır.

Mum Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Son olarak eğer kumaşta hala bir nebze iz kaldıysa kumaş yıkanabilir yahut lekeli kısım deterjanlı bez kullanılarak silinebilir. Ama bu halde kumaşın yıkanabilir özellikte olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kumaş üstündeki mumun fazlası alınınca kumaş içerisinde bir nebze mum kalıntısı kalacaktır. Bu kalıntılardan kurtulmak için önce kumaştaki lekenin hem altına, aynı zamanda üzerine kese kağıdı, beyaz kağıt havlu veya normal beyaz kağıt koyulmalıdır.

Mum lekesi güzelce katılaştıktan sonra mumun fazlası kumaş üstünden tırnak ile yahut kredi kartı gibi sert bir cisimle kazınarak çıkartılmalıdır.

Bu işlem leke bütünüyle çıkana kadar bir zaman tekrarlanmalı ve eriyen mum kağıda güzelce emdirilmelidir.

Daha sonrasında ütü çalıştırılmalı ve kumaşın cinsine uygun program seçilmelidir. Isınan ütü mum lekesinin üstündeki kağıt üstünde gezdirilmeli ve eriyen mumun kağıda geçmesi sağlanmalıdır. Eriyen mum benzer zamanda lekeli bölgenin altına koyulan kağıt tarafından da tutulacağından,  kumaşın başka bölümlerine geçmeyecektir.

 

Mum lekesi üstüne buz aküsü veyahut buz torbası ile soğuk uygulama yapılırsa leke çok çok kısa bir zaman içinde katılaşır.

Mum eğer kumaş üstüne yeni damlamışsa, mumun kuruması için bir zaman beklenmelidir.

Leke oluşumuna neden olan mum damlaları kısa bir zaman içinde soğuyarak katılaşmaya başlarlar. Çokca lekede hızlı biçimde hareket edilmesi gerekirken, mum lekelerinde ise bunun tam tersi olarak mumun erimesi için bir zaman beklenmesi gerekmektedir. Tersi halde sıvı haldeki mum silinmeye çalışılırken çok çok geniş bir alana yayılarak lekenin çıkartılması işlemi daha zor bir duruma getirebilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Buzdolabının içi nasıl silinir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?