Mum lekesi elbiseden nasıl çıkar?

Elbise yüzeyindeki mum lekesi kazındıktan sonra, elbise dokusuna nüfuz eden mumun da temizlenmesi gerekmektedir. Elbise dokusundaki m...

 

Romantik anların yanında karanlıkta kaldığımızda da bize eşlik eden mumlar, benzer zamanda taşınmaları sırasında elbiselerimiz üstünde lekelerin oluşmasına da neden olmaktadırlar. Peki, elbiselerde oluşan mum lekelerinin temizlenmesi için ne yapılmalıdır biliyor musunuz?

Mum Lekesi Elbiseden Nasıl Çıkar?

Elbise yüzeyindeki mum lekesi kazındıktan sonra, elbise dokusuna nüfuz eden mumun da temizlenmesi gerekmektedir. Elbise dokusundaki mumun temizlenmesinin en kolay yöntemi mumun eritilmesidir. Bu işlem için ütü kullanılması daha güvenlidir. Hassaten elbise cinsine göre sıcaklık ayarının yapıldığı ütüler kullanılarak elbisedeki mum kolayca eritilebilir. Mum eritilmeden önce elbisedeki lekenin altına ve üzerine yeterli genişlikte kese kağıdı ya da kağıt havlu koyulmalıdır. Bu işlem sonrası ütü ısıtılmalı ve ısınan ütü leke üstündeki kese kağıdı üstünde gezdirilmelidir. Ütünün ısısı, elbise dokusundaki mumu eritecek ve eriyen mum hem kumalın altındaki, aynı zamanda kumaşın üzerindeki kese kağıtları tarafından emilecektir. Bu işlem, elbise dokusunda mum artığı kalmayana kadar tekrarlanmalı, gerekirse tekrarlama işlemlerinde emici kağıtlar değiştirilmelidir. Bu işlem genelde elbisedeki mum lekesinin bütünüyle temizlenmesine sağlamaktadır.

Elbise üstündeki sertleşmiş olan mum, sert bir plastik kullanılarak elbise yüzeyinden kazınmalıdır. Bu iş için kredi kartları veyahut buna benzer sert plastikten yapılmış malzemeler kullanılabilmektedir. Fakat elbise üstündeki mumun kazınması için tırtıklı, sivri uçlu ve keskin cisimler kullanılmamalıdır. Bu tarz cisimler elbise dokusuna zarar verebilirler.

 

Eğer son işlem nihayetinde elbisede hala mum lekesinden iz kalmışsa, elbise kumaş türüne uygun programda çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.

Elbise üstündeki mumum kuruması beklenmelidir. Elbise üstüne yeni damlamış olan mumun çabucak kurutulması için buz kullanılabilmektedir. Bir poşet içine koyulan buzun mum lekesi üstüne uygulanması nihayetinde, mum kısa bir zaman içinde katılaşacaktır. Eğer mum lekesi daha önceleri oluşmuş ve hâlihazırda kurumuşsa, mumun üstüne ek olarak buz uygulanmasına gerek yoktur.

Mum lekesini elbiseden çıkartılabilmesi için ilk başta elbisenin kumaş türüne dikkatli olunması gerekir. İpekli, yünlü, doğal elyaflı, süet, keten ve deri gibi duyarlı kumaşların yanında veyahut astarlı elbiselerdeki mum lekelerinin çıkartılması için kuru temizleme hizmeti alınması daha doğru olabilecektir.

Bahsedilen duyarlı kumaşların haricindeki elbiselerdeki mum lekelerinin çıkartılması ise birkaç işlem basamağı ile mümkün olur.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kristal avize bakımı nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?