Meyve nasıl saklanır?

Taze alınan meyveler buzdolabı içerisinde takriben 2-3 derecede saklanmalıdır. Meyvelerin çok fazla dolabın arka tarafına atılmaması,...

 

Sağlıklı beslenme hayatı için aldığınız meyvelerin, saklama koşullarının da sağlıklı olmasını ve tazeliğinin uzun zaman korunmasını mı istiyorsunuz? Bu makalemizde sizlerle bunlar için birkaç ufak püf nokta paylaşmak istedik, işte o küçük ama önemli ayrıntılar:

Taze alınan meyveler buzdolabı içerisinde takriben 2-3 derecede saklanmalıdır. Meyvelerin çok fazla dolabın arka tarafına atılmaması, kapağa mümkün hayli yakın durmaları gerekir. Tabii ki saklamak için en iyi yer meyve-sebze çekmeceleridir. 

Meyvelerin plastik poşette saklanması diğer yiyeceklerle ve oksijenle olan temasını azaltır. Eğer plastik poşette ağzı kapalı saklanıyorsa, muhakkak poşete birkaç ufak delik açılıp hava almaları sağlanmalıdır. Böylelikle hava ile temas içerisinde olacak ve daha uzun zaman taze kalacaklardır. Bundan hariç daha sağlıklı püf nokta ise; meyveleri kağıt havluya sarıp, sonrasında poşete koymak ve poşetin ağzını açık bırakmaktır.

Bazı meyveler alınıp buzdolabına yerleştirilince da olgunlaşmaya devam edebilirler. O sırada yaydıkları etilen gazı raf ömürlerini azaltabilir, o neden ile tüm meyveleri bir araya koymak narin olanların ömrünü azaltabilir. (En fazla etilen üreten meyveler kayısı, muz, kavun ve armut diyebiliriz.)

Çekirdekli olan bazı meyveler (kayısık, şeftali,erik, kıraz vb.) çok yumuşak olmadığı ve çabuk tüketileceği sürece oda sıcaklığında saklanabilir; lakin kokuları yoğunlaşıp yumuşamaya başlayınca buzdolabına alınıp 4-5 günün içinde tüketilebilmektedir.

 

Meyvelerin raf ömrünü uzatmak için kısa zaman aralıklarında onları kontrol edip, çürüyen ve bozulanları atarak diğerlerini etkilemesini engellemeniz gerekir.

Muz, kavun ve portakal gibi oda sıcaklığında olgunlaşmaya devam edebilen meyveler buzdolabı dışında serin bir yerde muhafaza edilebilmektedir. Kavun buzdolabı içinde tadını kaybedebilirken, muz tadını diğer meyvelere geçirebilir.

Meyveler asla yıkanıp, kabukları soyularak buzdolabına koyulmamalıdır. Bu hal onların çürümesini hızlandıracak ve daha çabuk bozulmalarına neden olabilecektir. Ek olarak vitamin kaybına da neden olabilmektedir. En sağlıklı yol tüketmeden hemen önce yıkamaktır.

Eğer aldığınız poşetlerin temizliğinden emin değilseniz, meyveleri buzdolabına koymadan önce temiz poşete aktarmanız daha sağlıklı olabilecektir.

Çilek, ahududu, yaban mersini gibi küçük ve sulu meyveler dondurularak saklanabilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Karanfil çayının faydaları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?