Mantolama nedir?

Bilhassa kış mevsiminin etkili olduğu aylarda bina içindeki sıcak hava ile bina dışarısındaki soğuk hava arasındaki ısı farkı çok faz...

 

En basit tanımıyla binayı kat kat giydirme işlemine mantolama denilir. Binanın dış cephesini kaplayarak ısı yalıtımı sağlama işlemidir. Mantolama vesilesiyle binanızın ısı kaybını minimuma indirmek mümkündür. Bu da daha az yakıt harcamanız demektir.

Bilhassa kış mevsiminin etkili olduğu aylarda bina içindeki sıcak hava ile bina dışarısındaki soğuk hava arasındaki ısı farkı çok fazla olduğundan bina içerisindeki ısı, pencere, duvar, çatı gibi yerlerden dışarı kaçar. Dışarı kaçan ısı evimizin bir türlü ısınmamasına, buna karşın çok fazla yakıt harcamamıza neden olur. Bu da faturalarımızın hayli yüksek gelmesinin nedenlerinden biridir. Mantolama işlemi içeriden dışarıya kaçmaya çalışan sıcak havanın binaya hapsedilmesine benzetilebilir. Haziran ve ağustos ayları arasında ise klima çalıştırıyorsanız klimayı kapattıktan sonra bile soğuk havanın içeri hapsedilmesini sağlamaktadır. Böylelikle hem yaz aynı zamanda kış mevsimindeki aylarda tasarruf ve konfor sağlamaktadır.

Mantolama yaparken ilk iş bina dış cephesine ‘subasman’ adıyla anılan profillerin yerleştirilmesidir. Sonrasında plaka yapıştırma işlemine geçilir. Bu plakalar, taş yünü, strafor, fugalı özelliklerde olabilir. Plaka seçimini siz belirleyebilirsiniz. Tabi unutulmaması gerekli olan plaka maliyetlerinin değişik olabileceğidir. Plakalar çerçeve metoduyla yapıştırılır ve bir gün kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra sırada dübelleme işlemi vardır. Plakaların ek yerlerine gelecek halde dübeller takılarak bu işlem de sonlandırılır. Sonrasında sıva aşaması gelir. Plakaların üstüne kalın bir kat sıva uygulanmaktadır. Sonrasında file yerleştirilir. File üstüne de ince bir sıva atılarak bir günlük kurumanın sonrasında dekoratif kaplamalara geçilir. Bu işlem nihayetinde bina boyanmaya hazırdır. Dilediğiniz renkte boyanan binanızın mantolama işlemi bitmiş olur.

 

Bu işlem sonunda şu avantajlara erişmiş olursunuz

Beton kaplamanın korozyona uğraması sürecini azaltır.

Suyu emmediğinden iç duvarların su çekmesini engeller.

Bina içerisinde rutubet ve nem oluşmasını önlemektedir.

Binanın kullanım ömrünü uzatır.

Bina dış cephesini korur.

Kullanım ömrü bina ömrü kadar sürer.

Dış cephenin güzel ve bakımlı görünmesini sağlamaktadır.

Isı kaybı büyük oranda azalır.

Enerji tasarrufuyla ödediğiniz paranın karşılığını birkaç senede geri alırsınız.

Kışın soğuk yazın sıcak ile mücadele eder.

Binanın dış cephesini yıpranmalara karşı korur.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Osilatör nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?