Kombi nasıl çalışır?

Bu kombi çeşidinde yanma odasının oksijen ihtiyacı bulunmuş olduğu ortamdan sağlanmaktadır. Yanma odaları açık sistemlidir. Ortamda b...

 

Doğalgaz veyahut elektrik kanalıyla sağlanan ısıyı kullanmak için geliştirilmiş cihaz olan kombi kat kaloriferi ile şofbenin birleşimidir. Sıcak su elde etmek ve konutu ısıtmak için kullanılmaktadır. Doğalgazlı kombiler gaz tahliyesi ve enerji tasarrufuna göre bacalı, hermetik, konvansiyonel, yoğuşmalı, tek eşanjörlü ve çift eşanjörlü biçiminde sınıflandırılır.

Kombi Çeşitleri

Bacalı Kombi

Bu kombi çeşidinde yanma odasının oksijen ihtiyacı bulunmuş olduğu ortamdan sağlanmaktadır. Yanma odaları açık sistemlidir. Ortamda bulunan oksijen kullanıldığından çalıştığı bölüm iyi havalandırılmalıdır. Atık gazın atıldığı basit bir baca sistemi vardır. Bu tarz kombiler lakin kirli gazın atılabileceği ortamlarda kullanılabilmektedir. Havalandırma boşluğu veyahut baca sistemi olan apartmanlar bu tarz kombinin kullanılabileceği alanlardır.

Yoğuşmalı

Klasik kombilerden değişik olarak atık gazın enerjisini geri dönüştürür. Yanan atık gaz averaj 50-60 dereceyi geçmez. Atık gazın çıkış yaptığı bölümde sıcak gaz tekrar soguk su eşanjörü vasıtasıyla sıcak suya dönüşür. Yoğuşmalı kombiler klasik kombilerden pahalı olsa da yüzde yirmiye varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Eşanjör sistemine göre kombiler tek eşanjörlü ve çift eşanjörlü kombiler olarak ikiye ayrılır. Tek eşanjörlü sistemde evin sıcak su ihtiyacı ve ısınması benzer kanaldan sağlanırken çift eşanjörde sıcak su ve ısınma ihtiyacı değişik eşanjörlerden sağlanmaktadır.

 

Kombinin çalışması için olmazsa olmazı yanma odasıdır. Şurada doğalgaz yanarak ısıya dönüşür. Yanma odalarına göre kombiler hermetik kombi ve bacalı kombi olarak ikiye ayrılır. Yanma odasının tavanında içerisinden su geçen kanallar bulunmaktadır. Bunlar eşanjör olarak adlandırılır.

Klasik (Konvansiyonel)

Atık gazın enerjisinin geri dönüştürülmediği kombilerdir. Yanma işleminin ardından atık gazın sıcaklığı 240 dereceye çıkabilir. Düz baca sistemleri bu kombilerde yaygın olsa da hermetik baca sistemi de kullanılabilmektedir.

Hermetik

 Bacalı kombilerden değişik olarak ortamdaki oksijeni tüketmez. Kapalı yanma odasına sahiptir. Oksijen ihtiyacı bir fan ve hortum yardımıyla dış ortamdan sağlanmaktadır. Bulunmuş olduğu ortamı havalandırma ihtiyacı olmadığından ısı tasarrufu sağlamaktadır. Yanmayla oluşan atık gaz ise benzer fan sistemiyle dışarı atılır. Hermetik sistem bilhassa havalandırma koşullarının iyi olmadığı yerlerde kullanılmaya uygun olur. Son günlerde yoğuşmalı kombilerle çok yaygın olarak kullanılabilen sistemdir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bluetooth kulaklık nasıl kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?