Kadınlarda aşırı tüylenme nedenleri

Şuna dikkat göstermek gerekmektedir ki biraz önce saydığımız kısımlarda bazen ince, bazen de normalinden daha kalın ve koyu renkte tü...

 

Hem sağlık yönünde aynı zamanda estetik ve güzel görünebilmek açısından kadınların belli bölgelerindeki tüylerden kalıcı olarak kurtulmak istediklerini hepimiz biliriz. Çünkü devamlı tıraş etmek, ağda veya epilasyon yöntemlerinden birini sürekli bir biçimde uygulamak kadınlar için çok can sıkıcı ve yakıcı bir yol. Normalden fazla tüylenmeyle karşı karşıya olduğunuzu düşünüyor iseniz bunun nedenlerini bilmek, buna göre önlemler almanız yararlı olacaktır.

Şuna dikkat göstermek gerekmektedir ki biraz önce saydığımız kısımlarda bazen ince, bazen de normalinden daha kalın ve koyu renkte tüylerin oluşması daima hormon bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Eğer hormon bozukluğunuz olduğuna inanıyorsanız hemen bir dermatoloğa gidip gereken testleri yaptırın. Hormonsal anlamda bir bozukluk olmamasına karşın bu bölümlerde tüylenme var ise o zaman sorununuzu epilasyon kullanılarak çözebilirsiniz.

Kadınlarda birden bire tüylenme oranında artma olmasının sebeplerinden biri androjen hormonları salgısının artmış olmasıdır. Böylelikle kıl köklerine daha çok hormon ulaşarak dinlenme halinde olan ve erkek tipi kıllanma bölümü adı verilen yerlerde olan kıl kökleri aktif hale gelir ve kıllar daha belli, daha sert olarak meydana gelir. Diğer bir tüylenme nedeni tıp dilinde polikistik over sendromu adı verilen bir tür yumurtlama bozukluğu hastalığıdır. Bu hastalık adet düzensizliğine, androjen (erkeklik) hormonunun normalinden fazla üretilmesine ve de dolaylı olarak aşırı tüylenmeye neden olur. Bazen de böbrek üstü bezlerinde kalıtsal olarak görülebilen birtakım bozukluklar hormonsal denge bozukluğuna ve aşırı tüylenmeye neden olabilmektedir.

 

Aslına bakarsanız vücudumuzun avuç içi ve ayaklarımızın altı dışında her kısmında kıl kökleri vardır. Bu kıl kökleri yaşa, cinsiyete, ırka ve hormonsal yapıya göre kıl üretirler. Bu üretim bazı kıl köklerinde ilk olarak gözle görülemeyecek incelikte ve renkte üretim yaparken, bazı kıl kökleri ise daha belli olarak üretim yaparlar.

Belli oranda tüylenme her kadında olan bir durumken, belli kısımlarda müdahale edilemeyecek oranlarda ve tarzda tüylenme var ise ilk akla gelen "hirsutizm" yani "hormon bozukluğu"dur. Hassaten vücudumuzun dudak üstü, yanaklar, çene, göğüs kafesi, göbek, kasık, bacakların iç yüzleri, sırt ve kalça kısımlarında oluşan kıllanma kadınlarda aşırı tüylenme fikrinin oluşabilmesine neden oluyor.

Hepsinden önce kendisinde bu problemleri yaşayan bir kadın derhal bir uzmandan yardım almalıdır. Çünkü kadınlarda görülebilen aşırı tüylenme ciddiye alınması gerekli olan bir durumdur. Yapılmış olan testler ve tetkikler sonunda hormonlarla ilgili bir sorun tespit edilirse hemen tedavi sürecine geçilir. Bu nedenle aşırı tüylenme sağlıklı olmak açısından da göz ardı edilmemesi gerekli olan bir durumdur.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Rimel nasıl sürülmeli? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?