Jonglörlük nasıl yapılır?

Jonglörlüğe, ideal duruş pozisyonunda durarak başlamalısınız. Yani ayaklarınız omuz hizasında olmalı ve hafif dışa açık halde durmalı...

 

Sirklerde, sokak sanatlarında ve tiyatro oyunlarında karşılaştığımız jonglörlük, vücudumuzun çok kısmını aynı süre içinde çalıştırmamızı sağlayan çok eski bir sanat çeşididir. Jonglörlük, genel tanımıyla bir veyahut birden fazla nesneyi atıp tutan denge ustalarına denir. Lakin, vücudunda cam küreleri dengeli biçimde gezdiren kişilere de jonglör denir. Genelde, vücudunda nesneleri dengeli ve ahenkle gezdiren yahut elleriyle nesneleri atıp tutan kişilere jonglör diyebiliriz. Bu insanların yaptığı mesleğe de jonglörlük denir 

Jonglörlüğe, ideal duruş pozisyonunda durarak başlamalısınız. Yani ayaklarınız omuz hizasında olmalı ve hafif dışa açık halde durmalıdır. Bu biçimde durduktan sonra alın hizanızda bir nokta hayal ederek elinizde tuttuğunuz topla bu noktayı vurmaya çalışmalısınız. Noktayı vurduğunuz zaman doğal olarak top diğer elinize düşecektir.

Jonglörlüğün tarihçesi tam anlamıyla bilinmese de milattan önceye dayanan köklü bir tarihi olduğu sanılmaktadır. Bilim adamlarının Eski Mısır hiyeroglifleri üstünde yaptıkları araştırmalarda, Jonglörlük yapan insan figürlerine rastlamışlardır. Fakat ilerleyen tarihlerde jonglörlük, sihir ve sihirbazlıkla anılmaya başlandığı için toplumda cadı olarak yaftalanmışlar ve toplum tarafından dışlanmışlardır. Günümüz dünyasında ise eğlenceli bir sanat dalı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca 2000 senesinde kurulan Jonglörlük Federasyonuyla, jonglörlük daha profesyonel bir yapı atına girmiştir.

 

İki top için benzer halde belirlemiş olduğumuz noktayı hedef alacağız. Ama şurada önemli olan kısım, ilk topu belirlemiş olduğumuz noktaya ulaştırdıktan sonra ikinci topu havaya atmamızdır. Eğer iki topu aynı zamanda havaya atarsanız toplarınız havada çarpışacağından ritimli bir biçimde toplarınızı havaya atmalısınız.

Her yaşta jonglörlük yapılmış olması mümkündür. Jonglörlük insan vücudunu ve beynini geliştirmeye yardım eden çok faydalı bir sanat dalıdır. Beynin iki tarafını kullandırır, refleksleri ve düşünmeyi hızlandırır. Benzer zamanda vücudumuza esneklik kazandırır.

Havada cisimleri değiştirirken kullandığımız toplara göre sistemimiz de değişir. Tek sayılı toplarımızı iki elimizde değiştirirken yani çapraz atmak zorundayken, çift sayılı toplarda topları iki elimize eşit sayıda ayırıp topları, attığımız elimizle tutmaktayız. Örnek verirsek, çift sayılı top kullanıyorsak sağ elimizle havaya attığımız topları yine sağ elimizle tutuyoruz. Tek sayılı toplarda ise örneğin;sol elimizle attığımız topları sağ elimizde tutuyoruz. Topları çevirirken en dikkat etmemiz gerekli olan özelliğimiz budur.

Jonglörlerin kullandığı malzemelere bakacak olursak. Toplar, lobutlar, sopalar jonglörlerin kullandığı temel malzemelerdir. Yeni başlayanlar için hem taşınması açısından aynı zamanda kullanımı yönünden daha elverişli olduğundan toplar önerilir. Eğer kendi imkanlarınızla top yapmak istiyor iseniz, bir balonun içine eşit ölçüde pirinç ya da buğday koyabilir ve bu biçimde kendi topunuzu yapabilirisiniz.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bale hareketleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?