Basketbol topu nasıl yapılır?
Fotoğraf: Marco Crupi...
Basketbol topu, üretim prosesi sırasında topun bekleniyor olan performansı sağlaması için 4 ayrı aşamadan geçmektedir. 4 bölüm; topun içinin yapımını, topun içinin şekillendirilmesini, topun kılıfının yapımını ve uygulamasını ve son olarak da topun test edilmesi ile incelenmesini içerir.
Test ve İnceleme
Fotoğraf: Marco Crupi
Hava tutulumunu kontrol etmek için üretim esnasındaki iki teste karşın, basketbol topları son inceleme ve test sürecinden geçerler. Topların belli yükseklikten bırakılınca tekrar sekmesi konusunda test yapılmaktadır. 180 cm’den atılınca, top 130 cm kadar sekmelidir. Çıkarma ve çizim gibi küçük detaylar kontrol edilir. Paneller arasında kalan ekstra yapışkan çıkarılır. Top bütünüyle kontrol edildiği zaman, havası söndürülür ve polietilen çantaya paketlenir yahut dağıtıcıya gönderilmek için kutuya konulur.
Top içinin şekillendirilmesi
İç lastik yuvarlakken, oranla yanlış şekil verilmiştir. Basketbol toplarının benzer şekil ve boyutta olması için; iç lastik tarafındaki polyester ya da naylon ipler, katlamayı sağlayan makine tarafından şekillendirilmelidir. İpler topun küre şeklini oluştururken benzer zamanda topun yıpranmasına engel olur. Bazı toplar topun performansını arttıran daha yüksek kalitedeki ipliklerle yapılmaktadır. Profesyonel toplar naylon iple şekillendirilirken, sokak topları genel olarak polyester iplik içermektedir.
Topun iç lastiği
Basketbol topunun merkezinde, iç lastik olarak tabir edilen ve siyah butil lastikten üretilen bir madde vardır. Butil lastik havayı etkili halde muhafaza eder ve topun sekmesini sağlamaktadır. Butil lastik top biçiminde birleştirilecek düz paneller olarak eritilir. İç lastikte havanın doldurulması için 2.50 cmlik bir delik açılır. İç lastik hava ile şişirildikten sonra, 24 saat süresince şişmiş olarak kalırsa, ilk testten geçmektedir.
Top Kılıfı
Basketbol topunun kılıfı çok malzemeden oluşur. Maksimum kalitelideki toplar, kaliteli deriyle kaplanır. Diğer malzemelerse sentetik lastik, lastik yahut alaşım içermektedir. Ana malzeme açılarak daha sonrasında topun üstünde sarılacak olan 6 ayrı panel halinde kesilir. Paneller topun üstüne konulmadan önce, bir kabartmalı veyahut damgalı işaret panellerin üstüne konulur. Paneller deriyse, daha sonrasında topun çevresinde dikilir. Sentetik lastik, lastik ve alaşım panelleri yapışkanla tutturulur. Paneller topa damgalandıktan sonra çıkartma, bilgi ve folyo işaretleri elle tamamlanır. Biten toplar, çember içerisinde yaklaşık 60 cm ve yarım kilo ağırlığında olurlar. Daha sonrasında toplar şişirilir ve 24 saat bekletilip havayı muhafaza edip etmediği incelenir.