Portföy yönetimi nasıl yapılır?

Portföy yönetimi iktisadi değerlerin devamlı takibi ve analizini gerektirdiğinden uzman olmayan insanların yapması münasip değildir. ...

 

Gerçek yada tüzel kişilere ait olan hisse senedi, tahvil ve diğer menkul değerler portföy olarak adlandırılır. İktisadi koşulların değişimiyle portföy içindeki menkul değerlerin bazılarında ekleme ya da çıkarma yapmak gerekebilir. İktisadi durumun analiz edilerek doğru zamanda doğru ekleme ve çıkarmaların yapılmasına portföy yönetimi denir.

Portföy yönetimi iktisadi değerlerin devamlı takibi ve analizini gerektirdiğinden uzman olmayan insanların yapması münasip değildir. Bankalar ve portföy yönetim şirketleri portföy yönetim sözleşmesi düzenleyerek yatırımcıların portföy yönetimlerini vekaleten yapabilir yada yatırımcı bir uzmandan aldığı bilgilerle portföyünü kendisi de yönetebilir. Portföyü yönetilecek olan yatırım kuruluşu ise kolektif portföy yöneticiliği, diğer hallerde kişisel portföy yöneticiliği olarak adlandırılır. 

Portföyü oluşturacak menkullerin seçimi esnasında bazı faktörler dikkate alınmalıdır

Risk

Gelir

Değer artışıdır.

Randıman

Portföy yönetimi nasıl yapılır?

Bu faktörlerin bir ya da bir kaçını dikkate alarak yatırımcının tercih ettiği yatırım biçimine göre portföyü oluşturacak menkullerin tercihi yapılmalıdır.

Portföy oluşumundan sonra portföy yöneticisi iktisadi verileri analiz eder, yatırımcının talimatları doğrultusunda gereken menkul alım-satımlarını gerçekleştirerek portföydeki değer artışını sağlamaktadır. Bu artış portföy yöneticisinin performansıyla doğru orantılıdır.

 

Yatırımcı riski ve getirisi az yada riski az getirisi fazla olan bir yöntem tercih edebilir. Bu halde portföy yöneticisi yatırılacak miktara, menkullerin ait olduğu şirketlerin haline, borsadaki hareketliliğine göre yatırımcının yararına olacak en doğru portföyü oluşturacaktır.

 Eğer portföy yönetimi için gerekli olan zaman ve bilgiye sahip değilsek portföy yönetim şirketlerinden birine vekalet vermek en doğrusu olabilecektir.

Portföy yöneticisi yatırımcının kendisi olduğu halde yatırım danışmanı terimi karşımıza çıkıyor. Çünkü profesyonel olmayan birisinin sermaye piayasalarını yakından takip etmesi çok zor. İşte bu noktada yatırım danışmanı devreye giriyor. Yatırımcıya portföy tercihinde ve alım-satımlarda faydalı olacak tavsiyelerde bulunarak portföyünü yönetmesini sağlayan, karşılığında ücret alan uzmanlara yatırım danışmanı deniyor. Yatırım danışmanları portföy yöneticileri gibi müşterilerin varlıklarını yönetmezler. Bunun yerine doğru zamanda doğru yere yatırım yapmaları için tavsiyeler vererek kendi portföylerini yönetmeleri için yardım eden olurlar.

Kendi portföyümüzü yöneteceksek yatırım danışmanlığı hizmeti veren kimselerden alacağımız tavsiyelere münasip olarak nakdi varlığımızı küçük parçalar durumunda çok miktarda menkule yatırarak riski azaltabiliriz.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Evde erişte nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?