Serbest dalış nasıl yapılır?

Kendinizi serbest dalışa hazır hissettiğiniz zaman tedbiri elden bırakmayarak sizi takip edebilecek bir arkadaşınızdan yardım almanız...

 

Serbest dalış; su altında tüple yapılmayan yalnızca nefes tutularak yapılan dalıştır. Limitli değişken ağırlık ve limitsiz değişken ağırlık olmak üzere iki kategoride gerçekleşir.

Kendinizi serbest dalışa hazır hissettiğiniz zaman tedbiri elden bırakmayarak sizi takip edebilecek bir arkadaşınızdan yardım almanız sağlığınız açısından önemli olabilir. Mesafeler kademeli olarak arttırılmalı, ani basınç farkına vücut direnci fazla dayanamayacağından egzersizler ciddiyetle yapılmalıdır.

Serbest dalışta tüp kullanılmadığından insan vücudunun temel ihtiyacı olan oksijen kontrolü bu sporda çok önemlidir. Dakikada 20 ile 100 arasında nefes alan insan vücudumuzu için nefessiz olarak fonksiyon göstermek en temel hayat ihtiyaçlarımıza terstir. Serbest dalış atletik antrenmandan çok adaptasyon gerektirir. Vücudumuza oksijensiz fonksiyon göstermeyi öğretmeden güçlü, kontrollü kaslar bir çözüm değildir. Kişiye bağlı öğrenme prosesi zaman açısından değişiklik gösterebilir. Düşük seviyedeki oksijenle vücudunuzun çalışmaya vereceği tepki sizin adapte sürenize etki edecektir. İyi bir serbest dalıcı olmak için çok sabırlı olmak gerekir. Antrenmana başlamanın en iyi yolu derine dalmak değil bir yüzme havuzunda egzersiz yapmaktır. Kişi önce kendini çok rahat hissederek su altında yüzebileceği bir mesafeye karar vermeli daha sonrasında bu mesafeyi çok rahat koşullar içinde yüzmelidir. Mesafeler kademeli olarak kişinin kendini hazır hissettiği zaman zorlaştırılarak arttırılmalıdır. Nefes egzersizleri bu işin en ehemmiyetli kısmı ve bunun içerisinde yogadan faydalanabilinir.

 

Serbest dalışta tüplüye nazaran 3-4 malzemeyle dalış gerçekleştirilir. Bunların bir tanesi maskedir. Serbest dalışta net bir ölçüm aracı olarak kullanılmaktadır. Bir diğeri malzeme ise palettir. Paletler değişken olmayıp standarttır. Üzerimizdeki elbisenin batması için önemli bulunan bir diğer malzeme de ağırlık kemeridir. Bizi su altında taşıyabilmesi için ağırlık kemeri çok önemlidir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Jimnastik nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?