Judoda selamlama nasıl yapılır?
Küçük selamlama, ayakta yapılan selamlama şeklidir. Bu selam judo salonuna girerken, bayrağı selamlarken, senseiyi selamlarken, tatam...
Japon modern dövüş sanatlarının ilk örneği olan judo, benzer zamanda bir spor dalıdır. Judo, geleneksel japon savaş sanatlarından juijutsudan geliştirilmiştir. Bu spor dalı silahsız bir biçimde, rakibin hareketinin ivmesinden faydalanarak onu etkisiz hale getirmek için uygulanan birtakım tekniklere dayanmaktadır.
Küçük Selamlama (Tachi-Rei, Ritsu-Rei)
Küçük selamlama, ayakta yapılan selamlama şeklidir. Bu selam judo salonuna girerken, bayrağı selamlarken, senseiyi selamlarken, tatami üstündeki çalışmalarda, randori çalışmalarında, kata çalışmalarında, uchi komi çalışmalarında kullanılan selamlama türüdür. Bu selamlama yapılırken önce ayakta esas duruşta durulur. Ayak topukları biri birine temas etmeli ve ayakuçları “v” harfi halinde açık olmalıdır. Bu pozisyonda yanda bulunan eller öne doğru kaydırılırken belden de hafifçe eğilinir. Bu anda gözler karşıya bakmalıdır.
Uzakdoğu sporlarında seremoni çok önemlidir. Bu seremonilerin çok önemli parçası da selamlamadır. Selamlama, saygıyı belirtmektedir. Judoda selamlama bayrağa, salona, diğer judocuya ve eğitmene (sensei) karşı yapılmaktadır. Judo sporunda da pek önemli yeri olan selamlama iki halde yapılmaktadır. Bunlar küçük selamlama (tachi-rei, ritsu-rei) ve büyük selamlama (za-rei) olarak adlandırılırlar.
Büyük Selamlama (Za-Rei)
Büyük selamlama oturur iken yapılmaktadır. Ayaklar altta oturma pozisyonunda, ayak başparmakları üst üste olmalıdır. Dizler arasındaki uzunluk takribî 2 yumruk kadar olmalı ve eller dizlerin 10-15 cm önünde, içeri doğru takriben 45 derecelik açı yapacak ve eller arasındaki uzunluk takribî 6 cm olacak biçimde mindere koyulmalıdır. Bu pozisyonda iken baş yere asgari 30 cm yaklaşacak halde, kalça yerinden kalkmadan eğilerek selam verilir ve selam verme sırasında gözler rakipten ayrılmaz.