İsviçre'nin iklimi nasıldır?

İsviçre'ye gitmek isteyen bireyler eğer doğa güzellikleri görmek ve şehir turu yapmak isterlerse Mayıs - Ekim arası gitmeleri münasip...

 

Orta Avrupa'da yer bulan dağlık ülkelerden biri olan İsviçre Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya ve Liechtenstein ile sınırları olan bir ülkedir. 41.285 km2'lik yüzölçümüne sahip olan İsviçre, benzer zamanda Avrupa Birliği'ne üye olmayan Avrupa ülkelerinden birisidir. 

İsviçre'ye gitmek isteyen bireyler eğer doğa güzellikleri görmek ve şehir turu yapmak isterlerse Mayıs - Ekim arası gitmeleri münasip olur. Kayak için İsviçre'ye gitmek isteyenler de Ekim - Mayıs arası gidebilir. Ekim - Mayıs arası gidecek olanların yanlarına kalın kıyafetler almaları tavsiye edilir. 

İsviçre'nin coğrafyası Alp Dağları'nın peşi sıra Jura Dağları ve İsviçre Platosu ile çevrilidir. Bunlardan Alp Dağları İsviçre'nin büyük bir bölümünü kaplarken, İsviçre Platosu Cenevre Gölü ile Kostanz Gölü arasında kalır. Jura Dağları ise Batı Alplerin kuzeyinde kalır. Ek olarak ılıman iklim kuşağında yer bulan İsviçre'de toplum genel olarak platolarda yerleşmiş haldedir. Bu ülkede iklimin büyük bölümünü da bu üç coğrafi konum belirler. 

Atlantik Okyanusu'ndan etkilenen İsviçre'de iklim ne sıcak, ne soğuk, ne ılık ne de nemli geçmektedir. Mevsimler açıkça ayırt edilebilmektedir. Kuzey ve doğu kesiminde bulunan Basel, Luzern, St. Gallen ve Zurich kentlerinde ılımlı bir iklime sahiptir. Kışları soğuk geçen bu kısımlarda yazları sıcak ve güneşli geçmektedir. İsviçre'nin doğu kesimi karlar sebebiyle daha düşük sıcaklıklara sahip olup orada bulunan bazı dağlar, kar yağışı nedeni ile ulaşım imkânı vermez. Batı kesiminde bulunan ve platoların oluşturduğu Bern, Fribourg, Geneva (Cenevre), Lausanne (Lozan) ve Neuchâtel'de kuzey ve doğu kısımlarında de olduğu gibi ılıman bir iklime sahiptir. Sıcaklıklar haziran ve temmuz ve ağustos aylarında 30 dereceye kadar çıkabilirken kış mevsimindeki aylarda -5 dereceye kadar düşebilir. Oradaki serin sıcaklıkların etkisi Fransız sınırındaki Jura dağlarından gelir. Lugano başta olmak üzere İtalyanca konuşulan Ticino eyaletinin de bulunmuş olduğu güney kesimlerindeyse 298'den daha çok güneşli gün sayısına erişilir. Takriben sıcaklıkların sıfırın altına düşmediği ve Temmuz'da günlük sıcaklık ortalamasının 26 dereceyi bulduğu bu kesimde Lugano Gölü'nün yakınlarında palmiye ağacına rastlamak mümkündür.

 
 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan İtalya'nın iklimi nasıldır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?