Engelli koşu nasıl bir spordur?

Pistlere belli aralıklar ile yerleştirilmiş L biçiminde çubuklar vardır. L kısmın alt kenarı koşucunun geliş yönündedir. Engel yüksek...

 

Koşu pisti içine yerleştirilen engellerle zorlaştırılışmış atletizm dalı engelli koşudur. Koşuda devamlılık ve hız gerektiği gibi, teknik ve koordinasyon hayli önemlidir. Engelli koşuda başarı öz disiplin ve uzun seneler düzenli antrenmanlar gerektirir, bu sebeple atlet sayısı hayli azdır. 

Pistlere belli aralıklar ile yerleştirilmiş L biçiminde çubuklar vardır. L kısmın alt kenarı koşucunun geliş yönündedir. Engel yükseklikleri yarışmanın çeşidine göre farklılık gösterebilir. Engele yaklaşan sporcu çift elle ileri hamle yaparak vücudunun engelden rahat geçmesini sağlamaktadır, bacaklarını da hızlı halde engelden atlatan sporcu hızını kesmeden diğer engele koşar. 

Engelli Koşu Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?

Engelli koşuda bilinen dört ayrı parça vardır: Çıkış ve birinci engele kadar süratlenme, engel geçme, engeller arası koşu, bitiriş. Dört kısımda de koşucu olabildiğince koordineli ve hızlı olmalıdır. 

Her atlet kendi kulvarında koşmalıdır ve kendi kulvarındaki engelden atlamalıdır. Atlet kasıtlı olarak eli veyahut ayağı ile engeli devirirse yarış dışı edilir. Engel devrilmesi sonucu kasıt görülmez ise yarışa devam edilir. Koşucu kendi kulvarında koşarken kasti olarak rakibini kıstırırsa hareket etik olmadığından yarış dışı edilir. Tüm yarışlar federasyonlarca belirlenmiş kurallar çerçevesinde yapılmıştır. Türkiye'de Türkiye Atletiz Federasyonu dahilinde yarışmalar yürütülür. Koşu hakem atışı ile başlar. Atış öncesi çıkış yapan sporcu olursa yarışma tekrar başlar. 

 

Engelli Koşu İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Engelli koşu sporu özel pistlerde yapılmaktadır ve çok önemli malzemesi pist malzemesine münasip tasarlanmış ayakkabılardır. Sporcunun pistte duruşunu artıracak halde üretilen koşu ayakkabılarının türlü marka ve modelleri vardır. Atlet ayak yapısına münasip olan ayakkabı modelini tercih etmelidir. 

Engelli koşu müsabakalarında kıyafet üst vücut ve alt vücutta olmak üzere iki parçadır. Atletin hareketini kısıtlamayacak halde dizayn edilmiştir. Nefes alınabilirliği yüksek, ince ve hayli hafiftir. 

Engelli koşu sporunu profesyonel olarak yapmak isteyen atlet yoğun bir antrenman programına girer. Atlet uyku düzenine dikkat etmeli ve vücut sağlığına özen göstermelidir. Vücut sağlığını tehdit edici maddelerden uzak durmalıdır. Beslenme programı da antrenman programı kadar önemlidir. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Atıcılığın kuralları nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?