Basketbol oyun kuralları nelerdir?

Basketbol oyunu elle oynanan ve atılan topun potadaki çemberden geçerek yere düşmesiyle sayı elde edilen, belli kurallara göre oynana...

 

Basketbol oyunu elle oynanan ve atılan topun potadaki çemberden geçerek yere düşmesiyle sayı elde edilen, belli kurallara göre oynanan bir spor dalıdır. Bir takım oyunudur. Basket topu adı verilen top 75-78 cm çevresi olan ve 600-650 g ağırlığında, kauçuktan yapılmış olan dış yüzeyi tırtıklı bir toptur. Ama zamanımızda ULEN ve NBA gibi liglerde değişik kuralların olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Genel açıdan Biz ise şimdi her iki ligde de benzer olan kurallardan bahsedelim:

Basketbol genelde 24 x 16m ebatlarında dikdörtgen ve tam ortasından ikiye bölünmüş bir sahada, beşer insandan oluşan iki takımla oynanan bir takım oyunudur.

Her oyuncunun topu eline aldıktan sonra topu elinde tutma süresi 24 saniyedir.

Bir takım hücuma geçtiği zaman 8 saniye içerisinde kendi yarı sahalarından çıkmak zorundadır.

Basketbol karşılaşmaları iki devreden oluşur; her devre de kendi arasında iki kısımdır ve bu çeyrek kısımlara periyod denir.

Avrupa liglerinde 10 dakikalık dört periyod varken, Amerikan NBA liginde ise periyodlar on ikişer dakikadan oluşur.

Ceza sahası adı verilen alan içinden yapılmış olan her isabetli atış 2 sayı getirirken ceza sahası dışından yapılmış olan atışlar 3 sayılıktır.

Karşılaşma beraberlikle biterse oyun 5 dk daha uzatılır.

Avrupa liglerinde oyuncu başına faul yapma hakkı 5 iken NBA liginde ise bu hak oyuncu başına 6'dır.

 

Hücum bölümüne yani rakip yarı sahaya geçildiğince oyuncular topu kendi yarı sahalarında bir oyuncuya atamazlar. Böyle bir hal futbolda topun kaleciye atıldığında olduğu gibi geri pas olarak değerlendiril ve kural gereği top karşı takıma geçmektedir.

 Her takımın ilk üç periyotta ve uzatma periyodunda da ikişer dakikalık birer mola hakları varken son periyotta yani 4. periyottaki mola hakkı ikidir.

Takımların oyun boyunca sınırsız oyuncu değiştirme hakkı vardır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Çipura nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?