Köpeklerde stres nasıl anlaşılır?

Köpeğinizin kullandığı ve “Tamam, bu yaptığın beni geriyor, lütfen yapma” anlamına gelen bir çok sözcük vardır. İnleme yahut mırıldan...

 

Köpeğiniz, sizinle beraber yaşadığı evde rahat içinde ve atalarının hayal bile edemeyeceği lüks koşullarda yaşıyor olabilir. Ama buna karşın onun aktif olan bir dizi hayatta kalma içgüdüsü vardır. Bölümüne yönelik tehditler, insanlardan ve diğer hayvanlardan yönelen istenmeyen ilgi ve ayrıca kulübesinden uzak kalmak dahi onda stres yaratabilir. Şansı var ki streste olduğu zaman bunun iletişimini iyi kurar; sizin ihtiyacınız olan şey ise sadece bu kelimesiz dili öğrenmek.

Sesler

Köpeğinizin kullandığı ve “Tamam, bu yaptığın beni geriyor, lütfen yapma” anlamına gelen bir çok sözcük vardır. İnleme yahut mırıldanma, stresin ilk ve tipik sesli belirtileridir. Bunu dikkate almazsanız köpeğiniz havlamaya başlar ve bu, düşük ve devamlı bir hırlamaya dönüşür. Bu ise muhakkak dikkate alınmalıdır; çünkü köpeğiniz gergin olduğunu anlatmanın kibar yollarını bırakmış ve kaygılanmaya başlamıştır.

Vücut Dili

Stres hisseden bir köpek, bunun emarelerini gayet açık bir şekilde ortaya koyar. Bununla beraber siz “köpek dili”nden anlamazsanız bu emareleri kolayca ıskalayabilirsiniz. Kuyruğunu aşağıda tutması ve ağırlığını sol ve sağ arka ayaklarına vermesi, diğer köpeklerce kolay bir şekilde anlaşılacak stres göstergeleridir. Köpeğiniz sizin de bunu anlamınızı bekler.

Yüz mimikleri

Bir köpek, gözleriyle çok şey anlatır ve onlarla iletişim kurar. Bakışlarınıza karşılık vermiyorsa ya da hemen bir başka tarafa gözlerini çeviriyorsa uysallaşıyordur. Eğer uysallaşıyorsa da “Hey, ben senin için bir tehdit unsuru değilim, lütfen bana iyi davran” demeye çalışıyordur. Ama bu uysallığı karşılık görmüyorsa köpeğiniz tehdit edildiğini hissetmeye başlayabilir. Gözlerini kısıyorsa bu, stres hissine vermiş olduğu bir reaksiyondur. Dudak emme, esneme, hızlı hızlı soluk alma ve kulaklarını arkaya sabitleme gibi hareketler hep stres göstergesidir.

 

Davranışlar

Oturduğunuz evden taşınmışsanız yahut ailedekilerden birinin evde bulunma sıklığı değişmişse yahut artık sizinle yaşamıyorsa, bu hal köpeğinizde devamlı ya da düzenli stres yaratır ve davranışlarında değişikliklere yol açar. Aşırı tüy dökme, mamasını yememek, huzursuzluk ve zarar verici tavırların tamamı, stresin davranışsal göstergeleridir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Köpek yavruları için kalsiyum neden önemlidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?