Çocuklarda kabızlık nasıl tedavi edilir?

Ailenin çocuğu yönlendirmesi ve zamanında tuvalet ihtiyacını karşılayıp çocuğu kabızlığa itmeden problemi çözmesi gerekmektedir. Buna...

 

Vücutları tam olarak dış etkenlerle savaşmak için gelişememiş küçük çocuklar türlü problemlerle karşılaşabilir. Yeme düzenleri, alışkanlıkları, uyku düzenleri bile sağlık durumlarını etkileyebilir. Bu huzursuzlukların en başında ise büyük oranda doğru beslenmemekten kaynaklanan ishal ve kabız gelir. Bu noktada çocuklar kadar ailelerin de büyük problemi olan kabızlığın sebeplerini, belirtilerini ve çözüm yollarını anlamak son derece önemlidir.

Ailenin çocuğu yönlendirmesi ve zamanında tuvalet ihtiyacını karşılayıp çocuğu kabızlığa itmeden problemi çözmesi gerekmektedir. Buna ek olarak oyun oynarken tuvalet ihtiyacı duyan çocukların da oyunu bırakmamak adına ihityaçlarını erteledikleri gözlenmiştir. Yine benzer biçimde alıştığı yerden başka bir yerde tuvalete girmek istemeyen çocukların da tuvaletlerini tutması sonrasında kabızlık gözlenmiştir.

Eğer 1-2 yaş aralığındaki çocuklar minimum günün içinde bir kez (normalinin gün içinde iki kez olduğu göz önünde bulundurularak) büyük tuvaletlerine çıkmıyorsa, çıktıklarında da ağrılı oluyor ve çocuk tuvalete gitmek istemiyorsa bu halde kabızlıktan şüphelenmek doğru olabilecektir. Bağırsaklarında meydana gelen ani hareketlilik ve ağrılarla nasıl başa çıkacağını bilemeyen çocuklar bu halde tuvaletlerini tutmayı çözüm olarak görebilir. 

Beslenmenin kabızlığa etkisi

 

Bunlarla beraber ilerleyen ve çocuğa ileri derecede rahatsızlık vermeye başlamış kabızlık hallerinde bir çocuk doktoruna danışmak daha doğru ve güvenli bir yoldur.

Nedenleri göz önünde bulundurulduğunda kabız olan çocuklar için atılması gerekli olan ilk ve çok önemli adım doğru yiyecekler verilmesi ve sıvı takviyesi yapılmasıdır. Lif ve posa yönünden oldukça zengin yiyecekler çocuklar için son derece yardım eden olabilecektir. Ilık içecekler ise metabolizmanın hızlanmasına ve iyi çalışmasına destek verecektir. Ilık bir banyo da metabolizmanın hızlanmasına ortam sağlayan bir dış ortam yaratacaktır.

Diğer yandan beslenme, gereken sıvının tüketilip tüketilmeği de kabızlığın tetikleyicileri arasındadır. Eğer çocuğun öğünleri genellikle katı gıdalardan oluşuyorsa, ani bir diyet değişimine gidilmişse ve alışık olmadığı besinler verilmeye başlanmışsa vücut metabolizmik bir sıkıntı yaşayabilir ve bu da kabızlığa yol açabilir. Benzer biçimde çocuğun bol ölçüde su tüketmiyor olması da kabızlık probleminin temel nedenleri arasında yer bulur 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bebeklere yüzme ne zaman öğretilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?