Oyun terapisi nasıl yapılır?

Her oyuncak, terapist için gerçek hayatta bir şeyi temsil eder. Oyuncakların soyut ve somut anlamları terapist ve çocuk arasında bir ...

 

Yetişkinler çocukları anlamakta güçlük çeker. Bunun en basit açıklaması, çocukların kendilerini yetişkinler gibi kişisel olarak ifade edememeleridir. Onları anlamak adına "oyun terapisi" yöntemi geliştirilmiştir. Çocukların duygularını en iyi anlattıkları anlar, oyun oynadıkları anlardır. Oyun esnasında, yaşadıklarını kurgularlar ve oyuna yansıtırlar. Çocuk hakkında bilgi edinmek, çocuğun algısını ölçmek ve sorununu anlamak amaçlı yapılmış olan en ideal terapi yöntemi budur. Oyun terapisi hasebiyle çocuklar sorunlarıyla yüzleşirler ve hal kendi kendine çözümlenir.

Oyun terapisi nasıl yapılır?

Her oyuncak, terapist için gerçek hayatta bir şeyi temsil eder. Oyuncakların soyut ve somut anlamları terapist ve çocuk arasında bir iletişim bağıdır. Çocuğun ne tür oyunlar tercih ettiği, hangi oyuncakları kullandığı terapist için bu anlamda önemlidir. Oyun terapisinde kontrol bütünüyle çocuktadır. Terapist, oyun esnasında sınırlandırmadan çocuğa eşlik eder. Bu yaklaşım hasebiyle çocuk, terapiste güven duyar ve bütün gizlediği duyguları kolayca açığa çıkarır. Travma yüzünden yaşadığı sorunlar ortadan kalkar. Çözmekte zorlandığı konular, çözülebilir hale gelir. Oyun oynarken güçlü hisseden çocuğun iyileşmesi böylelikle kendi kendine gerçekleşir.

Oyun terapisi ne kadar zaman alır?

Bu probleme göre değişir. Hafta içinde 1-2 seans olarak yapılmaktadır. Problem ağırsa 3 seansa çıkarılabilir. Seans süresi 45 dakika sürer. 6 seansta bir aileye geri bildirimde bulunulması gerekmektedir. Hal iyiye gidiyorsa seanslar azaltılabilir. Terapinin hızlanmasını ve bitmesini beklemek yerine, sabırla terapinin iyi yönde ilerlemesini izlemek gerekmektedir. Bazen terapiler 1-2 sene sürebilir.

 

Hangi durumlarda oyun terapisine başvurulmalıdır?

Bazı çocukların gelişimlerinde duraklamalar ya da gerilemeler görülebilmektedir. Bu gibi problemlerin nedeni çocuğun yaşadığı bir travma (boşanma, ölüm, taciz vb.) olabilir. Oyun terapisi, çocukların yaşadıkları içsel sorunları çözmelerinde yardımcı olmaktadır. Bu vesileyle gelişme sürecinde olması gerekli olan noktaya ulaşmalarına ve bir sonraki gelişim sürecine geçmelerine yarımcı olur. Eğer çocukta; endişe, korku, özgüven eksikliği, saldırganlık, çekingenlik, tuvalet, uyku, yeme, adaptasyon problemi gibi sorunlar saptanmışsa oyun terapisine başvurulmalıdır. Ek olarak, desteğe ihtiyacı olan veya olmayan her çocuğun oyun terapisi alması önerilmektedir. Çünkü bu terapi yöntemi, gelişime katkı sağlamaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Hamilelikte yüksek tansiyon adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?