Çocuklarda egzama belirtileri nelerdir?

Çocuklarda görülebilen en bilinen egzama çeşidi atopik egzamadır. Hastalık kronik olabileceği gibi değişken seyir de izleyebilir. Ato...

 

En bilinen türleri atopik, kontakt dermatit ve seboreik olan egzamalar, çeşitli kaşıntılı deri hastalıklarını kapsayan genel bir terimdir. Egzama, akut ya da kronik şekillerde görülebilmektedir.

Çocuklarda görülebilen en bilinen egzama çeşidi atopik egzamadır. Hastalık kronik olabileceği gibi değişken seyir de izleyebilir. Atopik egzama, bebeklikten başlayarak çocukluk yıllarına kadar oluşabilir. Çocukların bazılarında okul çağına gelindiği zaman egzama şikayetleri kendi kendine son bulabilir. Ama ardından ergenlik, gençlik, ayrıca yetişkinlik çağlarında tekrar meydana gelebilir. İnsanların bazısı bütün hayatlarını egzama hastası olarak geçirebilirler.

Çok kişide yazları iyileşme, kışları da kötüleşme gösteren egzamaların kronik durumu ise, kaşıntılı kızarıklık şeklindedir. Egzama durumundaki cilt narin halde olduğundan kendini savunamayabilir. Bundan dolayı egzamalı cilt aniden kötüleşebilir.

Egzamada Hastalık Belirtileri ve Seyri

Egzama olan küçük çocukların yüzlerinde kırmızı, küçük pürüzler, su kabarcıkları, akıntılı yara ve çatlaklar görülebilmektedir. Bu şikayetler ilerleyen zamanda vücut, kol ve bacaklarda da oluşabilir. Egzama olan daha büyük çocuklarda ise genellikle dizlerin arkasında ve dirsek içlerinde tahriş görülmektedir. Benzer zamanda bu yaralar el bileklerinde ve ayaklarda yaygındır. Yüz ve göğüs üstü de tahriş olabilen yerlerdendir. Aslında çoğu kişide, bu alanlardan yalnızca birinde egzama bulunur ama sonrasında bu egzamalar ilerleme gösterebilir. 

 

Çocuklarda egzama tedavisini geçirmek için türlü yöntemler vardır. Kuru cilt yumuşatıcı krem ve benzeri preparatlar bunlardan biridir. Kuruyan egzamalı bölgeyi yumuşatan bu kremler tedavide etkili olabilir. Yumuşatıcı kremlerin yanında bakteri engelleyici yahut öldürücü kremler de egzamaların geçmesi konusunda etkili olmaktadır. Daha ileri safha egzamalar içinse, antibiyotik tedavisi ve tıbbi ışık tedavisi etkili olabilir.

Çocuklarda gelişen egzamaları ilerleten bazı tetikleyici yan faktörler vardır. Bunlar; deterjan, sabun, şampuan gibi kimyevi maddeler, egzamayı ilerletebilecek türlü yiyecekler, stres, hava -hassaten soğuk hava- olabilir. Benzer zamanda hava yoluyla yayılan evcil hayvan veyahut ev tozu aktarı gibi alerjenler de egzama düşmanıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Anne karnında bebeğin gelişimi nasıldır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?