Anne karnında bebeğin gelişimi nasıldır?

Geçen aydan gelişmeye başlayan kalp ve sinir sistemi bu ayda da gelişimine devam eder. Bunlara ek olarak böbrek de gelişmeye başlar. ...

 

Büyük bir heyecanla bekleniyor olan bebeklerin anne karnındaki gelişimi ve değişimi bilhassa anne adayları önemli sayılabilecek bir süreçtir. Bazı bebekler erken doğarken, bazıları geç doğsa da her bebeğimizin gelişim prosesi büyük oranda aynıdır.

2. AY

Geçen aydan gelişmeye başlayan kalp ve sinir sistemi bu ayda da gelişimine devam eder. Bunlara ek olarak böbrek de gelişmeye başlar. Bu dönem organ gelişimi yönüyle kıritik bir zamandır. El ve ayak parmakları, dizleri, dirsekleri gelişmeye başlar. Kemikleri sertleşir, kıkırdak dokuları oluşmaya başlar. Yüz hatları, gözleri, göz kapakları ve burun delikleri de şekillenmeye başlar.

9.AY

: Artık organları olgunlaşır. Doğumun kolay olabilmesi için kafa kemikleri hala yumuşaktır. Tırnak gelişimi tamamlanmıştır. Göz rengi gridir. Derisi pembedir. Hareket alanı kalmadığı için geçen aylara oranla daha hareketsizdir ve genel olarak ters durmaktadır.

7.AY

:bebeğimizin hareketlerini dışarıdan bir kimse elini anneliğe hazırlanan kadının karnına koyduğunda hissedebilir. Uyku ve uyanma zamanlarını anne adayı anlayabilir. Bu ayda doğan bebek prematür bebek olarak yoğun bakımda yaşayabilir.

6. AY

Böyle zamanlarda bebeğimizin göz kapakları artık açılır ve bebek gözlerini açıp kapayabilir; kaşlarını çatabilir, yan bakabilir, sesleri duyabilir. El ve ayak parmakları şekillenir, parmak izi oluşur. 

 

8.AY

: Cilt altındaki yağ tabakası oluşmaya başlar. Bağışıklık sistemi gelişir ve kendi antikorlarını üretmeye başlar. Böyle anlarda doğan bebekler yaşamına devam edebilir.

1. AY

Son adet döneminden sonra yeni adet dögüsünün başlamaması halinde takribî iki haftalık hamilesiniz demektir. Sabahları yaşanan bulantı ve kusma çoğu zaman gebeliğin ilk belirtileri olabilir. 

Bu ayda bebek ambiyotik sıvının içerisinde bir kesede büyür. Baş ve vücudumuza sahiptir. Beyni, gözleri, ağzı, iç kulakları ve sindirim sistemi gelişmeye başlar. Ek olarak sinir sistemi, beyni, kalbi şekillenmeye başlar. Kol ve bacakları da şekillenir.

4. AY

: Saçları, parmakları, tırnakları, bacakları, kolları, ayakları tümüyle şekillenmiştir. Böyle zamanlarda ışığa duyarlılık başlar ve solunumun müjdecisi olan hıçkırıklar kendisini göstermektedir. Nefes alıp veren bebeğimizin tüm organları böyle anlarda oluşmuştur. 

5. AY

: Üçüncü ayda tekmelemeye başlayan bebek böyle anlarda tekmelerini artırdığı gibi anne karnında dönmeye de başlar. 

Bu dönem duyusal gelişimde kritik zamandır. Beyinde koku, tat, görme, dokunma için oluşturulmuş özel alanlar böyle zamanlarda gelişir. Bebeğimizin cinsiyetini kesin olarka öğrenilebilir. Bebek böyle anlarda devamlı aralıklar ile uyur ve uyanır. Organları büyümeye ve gelişmeye başlar. Göz kapakları gelişimini tamamlar fakat gözler yine kapalıdır. 

 

3. AY

Böyle anlarda bebeğimizin yüzü belli bir şekil almaya başlar. Bu döneme kadar başı eğik olan bebeğimizin başı artık dikleşir. Bebeğimizin organ ve dokuları üçüncü ayda son şeklini almaya başlamış ve yaşamsal organları toptan gelişmiştir. İkinci ayda gelişen böbrek bu ayda artık çalışmaya başlar. İdrar kesesi oluşur ve bebek artık idrarını yapmaya başlar. Gözler son şeklini alır. Saçları ayva tüyü halinde çıkmaya başlar. Parmaklarının arasındaki perdeler kalkar. Böyle anlarda anneler bebeklerini tekmeleri vesilesiyle hissetmeye başlayabilir. Bebeklerin yutma yetenekleri gelişir. Dış cinsel organları gelişmeye başlar. Cinsiyet böyle anlarda tahmin edilebilmektedir. Bebeğimizin kalp atışlarını böyle anlarda başlayarak steteskop ile duyulur hale gelir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Daha hızlı sprint nasıl atılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?