Pirinç nasıl yetişir?

Pirinç toprak seçen bir bitki değildir. Su geçirgenliği az, derin, tınlı ve organik madde yönünden zengin topraklar pirinç için yeter...

 

Bilinen diğer adı ile çeltik buğdaygiller ailesinden sayılan bir tür otsu bitkidir. Pirinç mısır ve buğdaydan sonra maksimum ekilen bitkilerden birisidir. Azami Muson Asyası'nda yetiştirilir.

Toprak İsteği

Pirinç toprak seçen bir bitki değildir. Su geçirgenliği az, derin, tınlı ve organik madde yönünden zengin topraklar pirinç için yeterlidir. Pirinç tarımının verimli olması için ise toprağın 5,5-7,5 pH aralığında olması gerekmektedir.

Ekim Zamanı ve Yöntemi

Ekim zamanı yetiştirilecek pirincin türüne ve iklim koşullarına göre farklılık göstermektedir. Pirinç için en ideal sıcaklık ise 18-35 derece arasıdır. Suyun sıcaklığının ise minimum 12 derece olması gerekmektedir. Türkiye'de Mayıs-Haziran ayları arasında pirinç ekimi yapılabilir. Ekim serpme, mibzerleme ve fideleme yöntemi ile yapılmaktadır. En çok kullanılan yöntem toprağa el ile serpme yöntemidir.

Gübreleme

Pirinç için gübreleme yapmadan sonra bir nebze toprak örneği alınıp tahlil ettirilmeli ve ondan sonra gübre kullanılmalıdır. Toprağın ihtiyacına göre gübre kullanılması gerekmektedir. Pirinç için kullanılan gübre çoğu zaman amonyum sülfat gübresidir. Dekar başına 80 kilogram gübre yeterli olur. Gübreleme ekim zamanından 2 ay sonra yapılabilmektedir.

Hasat ve Depolama

Pirinç hasadı salkımların yüzde 80'i saman rengine döndüğü ve alt kısımdaki tanelerin sert mumsu hale geldiği zaman hasat edilir. Erken hasat verimi düşürür. Şu nedenle münasip zaman beklenmelidir. Hasat edilen pirincin depolanması için yüzde 14 oranından düşük rutubet olması gerekmektedir. Sıcaklıkta mümkün olduğu derece de düşük tutulmalıdır. Yüzde 13 nem ve 100 derece sıcaklıktaki tohumluklarda pirinç 2 sene kadar tutulabilir.

 

Ekim Hazırlığı

Pirinç tohumları toprağa ekilmeden önce toprak tesviye işlemlerinden geçmelidir. Tesviye küçük arazilerde tesviye bıçağı ile yapılırken daha büyük arazilerde grayderler vasıtasıyla yapılmaktadır. Eğer ekim sonbahar ayında yapılacaksa toprak derin sürülür.

Tohumlar toprak ile kavuşmadan önce 2 gün kadar suda bekletilmelidir. Bu zamanda tohumlar ön çimlenme yaparlar. O anda tohumların hastalıktan korunması için fungusitlerden herhangi biriyle ilaçlama yapılmaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Trüf mantarı nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?