Bambu ne işe yarar?

Bambu esnekliği hasebiyle kırılmaya dayanıklı malzemedir. Türkiye'de çoğunlukla süs bitkisi olarak tercih edilse de hafifliği, dayanı...

 

Bilimsel adı Bambusoideae olan bambu 1200 civarındaki bitkinin ortak adıdır. Doğal yetişme alanları yoğun yağışların görüldüğü Asya, Afrika ve Amerika’nın tropikal ormanlarıdır. Ağaç ve ot formunda iki ana türe sahiptir.

Bambu ne işe yarar?

Bambu esnekliği hasebiyle kırılmaya dayanıklı malzemedir. Türkiye'de çoğunlukla süs bitkisi olarak tercih edilse de hafifliği, dayanıklılığı ve çevreci oluşu ile çok miktarda kullanım alanına sahiptir. Çelikle kıyaslanabilecek gerilme direnci ile hafif ve esnek bir yapıdadır. İnşaat, mobilya, tekstil, dekorasyon, yakıt vb. çok alanda bambu hammadde olarak kullanılır. Bambu hasadı devamında bitkinin kökleri yaşamaya devam eder. 20 metre uzunluğundaki bir bambu kesildikten yalnızca 2 ay sonra eski uzunluğuna erişebilir. Çok hızlı büyümesi hasebiyle geniş alanların yeşillendirilmesinde çevreci bir alternatiftir. 

Bambu çok hızlı büyüyen bir bitki olarak bilinir. Bazı çeşitleri 24 saatte 100 cm’ye kadar uzayabilir. Ağaç formundaki bambular tahta bir kabuğa, ince yapraklara ve gösterişli çiçeklere sahiptir. Boyları 40 metre uzunluğa erişebilir. Ot formundaki bambuların kabuğu tahtalaşmaz ve boyları averaj 1 metre ile sınırlıdır. Bu türler yaygın olarak şans bambusu olarak bilinir.

Bambu filizleri ve kökleri Asya ve Hint mutfağının vazgeçilmeyen lezzetlerinden biridir. Salatalar, çorbalar, pilavlar ve sotelerde sıkça kullanılmaktadır. Hassaten vegan beslenmenin yaygın olduğu Hint mutfağında, bambu önde gelen lezzetlerden biridir. Taze olarak tüketilebileceği gibi konserve olarak kullanımı da yaygındır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Fesleğen ne işe yarar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?