Papatya nerede yetişir?
Özel iklim koşulu yahut toprak cinsi istemediğinden kolay bir şekilde yetiştirilir. Nemli veya kuru bölümlerde yetişebilir. Ekim zama...
Papatyagiller ailesine ait bir çiçek olan papatya türlü çeşitleri bulunan bitkilerin genel ismidir. Boyu 20 - 40 cm etrafında olan papatya güzel kokusu ile bilinir. Ek olarak, bahar ve yaz mevsimindeki aylarda çiçek açan papatyanın güzel görüntüsü vardır. Orta tarafında sarı renkli tüp halinde hermafrodit yapıda çiçek bulunmaktadır. Yan kısımlarda ise 15- 20 adet beyaz renkte dişi çiçekler bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, yapısal olarak yararlı yağlar içerdiğinden tıpta da kullanımı yaygındır.
Özel iklim koşulu yahut toprak cinsi istemediğinden kolay bir şekilde yetiştirilir. Nemli veya kuru bölümlerde yetişebilir. Ekim zamanında don olaylarının olmaması gerekmektedir. Aksi halde yetişmesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Ev içinde bulundurmak isteyenler de saksı içinde papatya yetiştirebilir.
Kolay bir şekilde yetiştirilmesinin yanında ek olarak papatyanın insanlara sağladığı çok fayda bulunmaktadır. Sakinleştirici, spazmı engelleyici özellikleri vardır. Ek olarak, iştah açıcı, gaz söktürücü etkileriyle de bilinir. Boya maddesi olarak da kullanım alanı bulunmaktadır. Kozmetik alanında de papatyadan yararlanılır.
Papatya dünyaya Avrupa'nın güney bölümleri ve Asya'nın batı bölümlerinden yayılmıştır. Son günlerde çok geniş bir yetişme alanı vardır. Türkiye içinde nerede ise her yerde papatyaya rastlamak mümkündür. Bahçelerde, yol kenarlarında, kırlarda sürekli görülmektedir. Ayrıca boş alanlarda bile papatya bitkisine rastlanabilir. Güzel görüntüsünden ötürü süs bitkisi olarak da papatyadan yararlanılır.