Ekmek neden küflenir?

Eğer ekmeğiniz bayatlamışsa ve artık taze olması mümkün değilse değerlendirin ki kısa zamanda küflenmesin. Köftelerde veya türlü tatl...

 

Dünyada yaşayan milyonlarca küçük organizma vardır ve sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Bunların içerisinde kendine geniş bir yer tutan küf mantarları ekmeklerimizin, peynirlerimizin, nemli kıyafetlerimizin ve daha bir çok eşyamızın küflenmesine neden olur 

Eğer ekmeğiniz bayatlamışsa ve artık taze olması mümkün değilse değerlendirin ki kısa zamanda küflenmesin. Köftelerde veya türlü tatlılarda kullanarak bayatlamış ekmeğinizden faydalanabilirsiniz.

Küf oluşumunun birinci nedeni mantarların kendi besinlerini kendilerinin üretememesi ve bu ihtiyaçlarını karşılamak için buldukları bütün besin maddelerine ve nemli eşyalara saldırmasıdır. Dolaplarımızdaki biri birinden ilginç bütün besinlerin bir müddet sonra küflendiğini ve ilginç bir koku salgıladığını görürüz. Bunun nedeni mantarların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için besin maddesini içten dışa doğru yemesidir.

Küf oluşmasının ikinci nedeni mantarların sporla çoğalması ve bunun çok hızlı halde olmasıdır. Bir ekmeği fırından sıcak sıcak almışsınızdır ve poşetin içerisinde terlemeye bırakmışsınızdır. Esasen sizin amacınız onun bayatlamasını engellemek ve tazeliğini korumaktır. Esasen mantarlar sıcak ortamlarda daha hızlı çoğalırlar ve bu da ekmeğinizin daha kısa bir zamanda bayatlamasına ve sonrasında küflenmesine neden olur. 

Emeklerinizin bir an önce küflenmesini istemiyorsanız bazı tedbirler almakta yarar vardır. Gün içerisinde yiyebileceğiniz kadar ekmek alın. Artık her market ve bakkalda ekmek rahatlıkla bulunur. Ama depolama yapmanız gerekiyorsa ekmeklerinizi buzluğa koyabilirsiniz. Yemeden 45 dk önce çıkarıp ısıtarak tüketebilirsiniz. Göreceksiniz, ilk günkü kadar taze olacaklar. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan İyi bir okur ve yazar olmanın yolları? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?