Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin tüketmesi gereken besinler

 İstiridye, ıstakoz, yengeç, istiridye ve kabuklu deniz ürünlerinde yüksek ölçüde bulunan selenyum, vücutta virüslerle savaşan beyaz ...

 

Beslenme ve çevresel faktörler nihayetinde vücudumuzun bir tür atık maddesi olan serbest radikaller ortaya çıkar. Serbest radikaller kanser de dahil olmak üzere çokca hastalığın ardında yatan önemli nedenlerden biridir. Antioksidan ismiyle anılan ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden zengin beslenmek, zararlı bileşikleri etkisiz hale getirir. Güçlenen bağışıklık sistemi ile hastalıklara karşı direnç sağlamaktadır.

Balık

 İstiridye, ıstakoz, yengeç, istiridye ve kabuklu deniz ürünlerinde yüksek ölçüde bulunan selenyum, vücutta virüslerle savaşan beyaz kan hücrelerinin üretiminde kullanılmaktadır. Somon, uskumru ve ringa gibi Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar, inflamasyonu azaltmaya ve enfeksiyonları önleme konusunda yardım eden besinlerdendir.

Karanfil

Aktif maddesi Eugenoldür. Hafif seviyede ağrı kesicidir. Etkili iltihap önleyicidir.

Kekik

Aktif maddesi rosmarinik asittir. Güçlü antioksidandır, bir çorba kaşığı kekik bir orta boy elmanın antioksidan kapasitesine sahiptir.

Çay

 Hem siyah aynı zamanda yeşil çayda bulunan, L-Theanine isimli madde bağışıklığı artırmaya yardım eder.

Yoğurt

Probiyotikler yani "canlı aktif kültürler" yönünden gayet zengindir. Probiyotikler türlü hastalılara neden olan mikropları bağırsaklarda etkisiz hale getirir. Düzenli tüketildiğinde vücudumuzu mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı korur.

 

Zerdeçal

Yüksek antioksidan kapasitesinin yanında benzer zamanda antikanser özelliklere sahiptir. Vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur. 

Propolis

Dünyanın en geniş kapsamlı antimikrobiyal bileşiklere sahip besinidir. Ek olarak kafeik asit, apigenin gibi bağışıklık sistemi için önemli bileşikler açısından çok zengindir.

Tarçın

E. coli ve diğer çokca bakterileri etkisiz hale getiren güçlü antimikrobiyal özelliklere ve iltihap önleyici antiinflamatuar bileşiklere sahiptir.

Yulaf ve Arpa

Antimikrobiyal ve antioksidan içeriği ile yaraların hızlı iyileşmesine yardım eder. Antibiyotiklerin daha etkili olmasını sağlamaktadır. Bağışıklığı arttırmaktadır.

Sarımsak

Antiviral, antibakteriyel ve anti mantar özellikleri ile bağışıklık sistemi için son derece yararlıdır. Etken maddesi antikarsinojenik bir kimyevi olan allisindir.

Kefir 

En sağlıklı fermente gıdalardan biri olan kefir vücudumuzun "iç ekosistemini" dengeleyen ve bağışıklığı güçlendiren dost mikroorganizmalarla dolu, enzimler açısından zengin besindir.

Meyan kökü 

Böbreküstü bezleri tarafından salgılanan steroid üretimini artırarak inflamasyonu önlemektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kadınların tüketmesi gereken besinler adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?