B12 vitamini ne işe yarar?
B12 vitamini karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, süt, peynir ve balıkta bulunduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Soya ürünleri ve de...
B12 vitamini vücut sağlığımız için çok önemlidir. Çokca görevinden başka, esas görevi kırmızı kanın üretilmesi ve sinir sisteminin korunmasıdır. B12 vitamini suda eriyen bir vitamin çeşididir. B12 vitamini, karaciğer içerisinde uzun zaman kimsenin ihtiyacını karşılayacak kadar depo edilebilir. B12 vitamini vücudumuzun kaslardan, kan hücrelerine, üremeden hafızaya kadar çok yerde kullanılır. B12 vitamini karbonhidratlar, proteinler ve yağların işlenebilmesi için, önemli kabul edilen bir görev üstlenmiştir. Bilhassa, sinir hücrelerinde ve başka hücre hasarlarının giderilmesinde önemli bulunan bir sorumluluk taşır.
B12 vitamini karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, süt, peynir ve balıkta bulunduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Soya ürünleri ve deniz yosununda da az da olsada bulunmuş olduğu söylenir. Bitkisel besinlerde pek bulunmadığından vejetaryenlerde eksikliği sürekli görülmektedir. Fazla alkol alımı, fazla sigara kullanımı, B12 vitamini eksikliğinde etkilidir. Besinlerle alınan B12 vitamini emiliminin olabilmesi için mide, pankreas ve ince bağırsağın sağlıklı çalışıyor olması gerekmektedir. Bunlardan herhangi birindeki çalışma bozukluğu, B12 vitamininin eksikliğine yol açar. B12 vitaminine, yaş ilerlemesiyle daha fazla ihtiyaç hissedilmektedir.
B12 vitaminini gereğinden fazla almak gibi bir hal sözü edilen değildir, vücut ihtiyacı olanı aldıktan sonra fazlasını idrar yoluyla sistemden atar. O neden ile düzenli biçimde alınmalıdır. Hap olarak dışarıdan alınmasında, doktorun vereceği dozlara harfiyen uyulması gereklidir. Doktora danışmadan, B12 vitamini kullanmamak gerekmektedir
B12 vitamini anemi hastalığını önlemek için gereklidir. B12 vitaminin eksikliğinde yürüme bozukluğu, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, saçlarda dökülme, iştahsızlık, bayılmalar, mide bulantısı, kusma, fazla gaz çıkarma, baş dönmesi, devamlı uyku durumu, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsünasyonlar, baş ağrıları, görülmektedir. Sinirsel yıpranma, kansızlık, omurilik yıpranması, baş ağrıları, huzursuzluk, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı, kulaklarda çınlama, hafıza sorunları, dil enfeksiyonları, el ve ayaklarda uyuşma, cildimizde sararma, diğer etkileridir. Ayrıca B12 vitamininin hafızaya katkısı olduğundan, Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olduğu hakkında fikirler öne sürülmüştür. B12 vitamini eksikliğinin anlaşılması biraz güçtür. Zaman içersinde, eksiklik yükseldikçe, B12 vitamini eksikliğinden şüphe edilir. Tahlil yaptırılarak, B12 vitamini eksikliği kolay bir biçimde tespit edilir.