Astıma ne iyi gelir?

Bazı kişilerin solunum sisteminde görülebilen bu duyarlılık kalıtsal ve alerjik olmak üzere iki çeşittir. Anne veyahut babanın hasta ...

 

Astım, solunum yollarında meydana gelen bir iltihaplanma ile meydana gelen bir hastalıktır. İltihaplanma mikrobik değildir. Nefes aldığımızda, hava burundan nefes borusuna geçmektedir. Nefes borusundan bronşlara ulaşır ve buradan akciğerlere iletilerek havadaki oksijene ulaşmış oluruz. Solunum sisteminde meydana gelen iltihaplanma nedeniyle bronş bölümünde şişme ve kasılma olur. Nefes almak zorlaşır ve nefes daralması ortaya çıkar.

Bazı kişilerin solunum sisteminde görülebilen bu duyarlılık kalıtsal ve alerjik olmak üzere iki çeşittir. Anne veyahut babanın hasta olması ile kalıtsal olarak doğuştan gelebileceği gibi geçirilen zatürre vb. hastalıklar, çevresel etkenlerle de oluşabilmektedir.

Astım hayli ciddi bir hastalıktır. Krizler hayli şiddetli olabilir. Hasta bu krizleri yalnız olarak atlatamayabilir. Mutlaka uzman bir hekim kontrolünde olmak gerekir.

Astımın belirtilerinin başında nefes darlığı gelir. Alınan oksijenin yetmemesi durumu olan nefes darlığı nedeniyle hücreler ölmeye başlar. Bu hal acı vericidir. Nefes darlığına geçmeyen öksürük, boyun ve göğüs kaslarında gerilme, hızlı nefes alma, morarmış dudaklar ve tırnaklar, göğüste ağrı ve basınç eşlik eder.

Astıma iyi gelebilecek bitkilerden bahsedecek olursak;

Astımı toz, polen, bazı hayvanlar, bazı besinler gibi alerjenler tetikleyebilir. Ek olarak parfüm, boya kokusu gibi bazı kokular, sigara, solunum yolları enfeksiyonları, reflü, hava koşulları, spor, stres ve ani duygu değişimleri de astımı tetikler.

 

Yeşil yapraklı sebzeler: Folat içerikleri alerjik reaksiyonları baskılar niteliktedir.

Sarmısak ve Soğan: Kimyevi içeriği vesilesiyle iltihaplanmayı önlemektedir. Ek olarak astım ataklarının azalmasında etkili olmaktadır.

Keten yağı: İçerdiği esansiyel yağ asitleri nedeniyle iltihaplanmayı azaltıcı etkisi vardır.

Maydonoz: Tohumları ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen maydonoz suyu astıma gelir.

Portakal ve mandalina: İçerdikleri C vitamini alerjik iltihabı azaltıcı etkiye sahiptir.

Nar ve havuç suyu: Beta karoten içerikleri ile antioksidan özelliktedirler. Hücreleri koruyucu niteliktedirler.

Kepekli tahıllar: Selenyum içerikleri nedeniyle ciğerlerdeki iltihaplanmayı gittikçe astım ataklarını azaltır.

Andız otu: Toz durumu balla karıştırılarak tüketilmelidir. Balgam azaltıcı etkisi vardır.

Nane: Kaynatılarak içilmesi astım hastalarına iyi gelir.

Yumurtanın sarısı ve nohut: B vitaminleri ve kolin içerirler. Bunar astım ataklarını önleyici etkiye sahiptir.

Bütün bu besinler doğal şifa kaynakları olmasıyla beraber fazla ve yanlış tüketimleri muhakkak tehlikelidir. Uzman doktorlar tarafından kontrol edilmek hayli önemlidir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Yufka nasıl açılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?