Kravat nasıl temizlenir?

Kravatlar dolaptaki diğer tekstil ürünlerine oranla çoğunlukla en fazla temizlik hatasına maruz kalan aksesuarlardandır. Kravatlar ku...

 

Kravatlar, erkeklerin takım elbiseyle beraber kullandığı vazgeçilmeyen giysi aksesuarlarıdır. Renk renk ve tür tür kravatlar, takım elbise ve gömlekleri renklendirirken benzer zamanda kravatı giyen kişiye güzel bir hava katar. Resmi davet ve toplantıların değişmez aksesuarları kravatlar, genelde duyarlı dokulu kumaşlardan yapılmaktadır. Pamuklu, polyester yahut ipek kumaşlar kravatlarda en fazla kullanılan tekstil dokularıdır. Kravatları, kıyafete münasip seçmek kadar bakımını da belli aralıklar ile yapmak gerekmektedir. Böylelikle kravatlar daha temiz ve taze bir görüntü yaratarak kıyafetleri tamamlayacaktır. Kravatlar birkaç püf noktaya dikkatli olunarak temizlenmelidir.

Kravat nasıl temizlenir?

Kravatlar dolaptaki diğer tekstil ürünlerine oranla çoğunlukla en fazla temizlik hatasına maruz kalan aksesuarlardandır. Kravatlar kumaşına göre değişmekle beraber pahalı aksesuarlardandır. Şu nedenle kravatları doğru temizlemek, kravatların kullanma ömrünü de uzatır.

Kravat arka yüzünden ütülenmeye başlanmalı ve sert bir biçimde ütülenmemelidir. Kravatın ön tarafı ütüleneceği zaman ince bir bez konulmak suretiyle ütü yapılmalıdır. Bunun peşi sıra kirli kravatlar asla ütülenmemelidir. Bu kirlerin dokuya ve kumaşa daha fazla yayılmasına ve lekelerin çıkmamasına neden olur.

Ek olarak kravatlar seyahat esnasında bavulların yanlarına yuvarlanmak suretiyle konulmalıdır. Katlanan kravatlar iz yapar ve kravatın şeklinin bozulmasına yol açar.

 

Eğer ütü olmayan bir ortamda bulunuluyorsa, kravat banyoda bir askıya asılarak, duştaki buhar vasıtasıyla kravat üstündeki kırışıklıklar açılabilir. Buhar, kumaşı yumuşatır ve kırışıklıkları açar.

Her şeyden önce kravatı toz ve kirlerden arındırmanın en kolay yollarından birisi, bir parça beze soda dökülerek kravatın silinmesidir. Bu işlem, kravattaki yağ lekesini de gidermeye yarar. İşlem hafif dokunuşlar ile kravatın üstündeki kumaşa zarar vermeden yapılmalıdır. Bir parça bebek pudrası da yağ lekesinin kumaşta yayılmasını önlemektedir.

Ütüleme işleminde ise, ipek ve polyester kravatları ütülerken sıcaklık düşük olmalı, yün bir kravatta ise ütü sıcaklığı orta derecede olmalıdır. Pamuk kravatlar ise yüksek ısıda ütülemeye dayanıklıdır.

Genel bir temizlik için ise, kravatı elle yıkamak gerekmektedir. Yumuşak sabunla elle hafifçe ovularak kravat yıkanabilir. Çamaşır makinesinde kravat muhakkak yıkanmamalıdır. Bu kravatın dokusunu ve şeklini kaybetmesine neden olur.

Kravatın yapıldığı kumaş tipi de bakımında önemlidir. Örnek verilecek olursa ipek bir kravata kuru temizleme işlemi uygulanabilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Leblebi nasıl saklanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?