Alerjik astım belirtileri nelerdir?

 Alerjik astım, bazı ortamlarda ve hallerde alevlenir. Ne zaman veya nasıl alevlendiğini saptamak, öksürük ve nefes darlığının alerji...

 

Solunum yollarının toz, küf, polen, hava kirliliği gibi alerjenlere karşı duyarlı olması nedeniyle meydana gelen alerjik astım, bilhassa çocuklarda görülüyor. Yetişkinlerde de görülme sıklığı fazla olan alerjik astımın belirtilerini iyi bilerek doğru zamanda bir uzmana görünmek hastalığın hafifletilmesinde en ehemmiyetli etken.

Ataklar

 Alerjik astım, bazı ortamlarda ve hallerde alevlenir. Ne zaman veya nasıl alevlendiğini saptamak, öksürük ve nefes darlığının alerjik astımdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için önemlidir. Örnek vermek gerekirse mart ve nisan ile mayıs aylarında artan polenler nedeniyle açık havada, özel olarak ağaçların ve bitkilerin olduğu ortamlarda öksürük, hırıltı, nefes alamama gibi şikayetler gözle görülmektedir halde artıyorsa, kişi yüksek ihtimalle alerjik astım hastasıdır. Ama sene süresince havada devamlı olarak toz, haşere parçaları, mantar sporları bulunduğundan bu belirtiler her mevsimde görülebilmektedir.

Alerjik astım bütünüyle tedavi edilebilen bir hastalık değildir ama doğru müdahalelerle ve ilaçlarla atakların sıklığı ve yoğunluğu azaltılabilir. 

Öksürük

 Öksürük hep alerjik astım belirtisi değildir. Ama 1 haftadan uzun süren sık ve hırıltılı nefes veya nefes darlığıyla beraber görülebilen öksürük alerjik astım belirtisi olabilir. Öksürük özel olarak gece uyutmuyor veyahut sabaha karşı alevleniyorsa, alerjik astımdan şüphelenilmelidir.

 

Solunum yolları enfeksiyonu geçiren çoğu kişide görülebilen belirtileri alerjik astım belirtilerinden ayırmak gerekiyor. Kronik hastalıkların çoğunluğunda olduğu gibi alerjik astımın belirtileri de insandan kişiye değişebiliyor.

Alerjik astım, esasen vücudumuzun alerjenlere ve ya toksinlere karşı gösterdiği bir tepkidir. Astım, dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Alerjik astım ise astımlı çocuklardan %90’ını, yetişkinlerin ise %50’sini etkiliyor.

Hırıltılı Nefes

 Alerjik astımı olan hastalar, astım krizi geçirmese de hırıltılı nefes alır. Akciğerlerde biriken iltihap hastanın normal nefes alır iken dahi hırıltı, hışırtı sesi çıkarmasına neden olur.

Alerjik Astımın Belirtileri

Nefes Darlığı

 Solunum yolu hastalıklarının en ehemmiyetli belirtilerinden biri nefes darlığıdır. Hasta derin nefes alamaz, kısa süreli ve kesik nefes alır iken de göğsünün sıkıştığını hisseder. Göğüs sıkışması alerjik astımı olan hastalar tarafından “sanki biri elleriyle göğsümün üstüne bastırıyor” biçiminde tanımlanır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Ben neden olur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?