Şınav çekerken nasıl nefes alınır?

Nefesi alır iken burun, verirken ağız kullanın; Nefes alıp verme eylemindeki temel kural olan burundan alıp ağızdan verme işlemi, bu ...

 

Spor ile ilgilenen kimselerin devamlı yaptıkları hareketler ve uygulamaların içerisinde, şüphesiz ki şınav çekmek de yer alıyor. Hareketi yaparken nefes alma şekilleri ve nefes düzeni ise hayli büyük önem taşıyor. Peki, şınav çekerken nasıl nefes alıp vermek gerekiyor?

Nefesi alır iken burun, verirken ağız kullanın; Nefes alıp verme eylemindeki temel kural olan burundan alıp ağızdan verme işlemi, bu hareket esnasında da geçerlidir. Dışarıdan alınacak havanın direkt ciğerlere gönderilmesi ve hava yutularak vücudumuzu zorlamanın önüne geçilmesi için, yukarı yönlü şınav hareketi esnasında burundan nefes alınmalıdır. Ciğerde yer bulan ve kullanılmış olan havanın vücudumuzdan tahliyesi için ise ağız kullanılmalıdır. Bu da, şınav çekerken aşağı yönlü hareket yapıldığı sırada gerçekleştirilmelidir.

Bütün bunların ışığında, çok çok doğru ve çok çok rahat bir biçimde şınav hareketi yapmanız mümkün olabilecektir.

Yukarı çıkarken alın, aşağı inerken verin; Şınav hareketi, diğer bütün spor hareketleri ve uygulamalar gibi, nefes alıp verme konusunda hassasiyet isteyen bir hareket türüdür. Genel açıdan yere paralel biçimde duran vücudumuzun, dik olarak destek alınan eller ve kollar yardımıyla zemine yaklaştırılıp uzaklaştırılması biçiminde uygulanan şınav hareketi, vücudumuzun gücü ve kuvveti ile birlikte doğru metotlar ile nefes alma ihtiyacı da hisseder. Bu noktada, şınav hareketinde aşağı yönlü yaklaşma esnasında nefes verilmeli; yukarı yönlü kalkma hareketi esnasında nefes alınmalıdır. Bunun sebebi ise bünyenin rahat bir şekilde hareketleri yapabilmesi ve nefes nefese kalmamasıdır. Çünkü vücut, hareket esnasında bir ritm oluşturduğu taktirde metabolizma da olması gerektiği gibi reaksiyon gösterecektir. Lakin orada önemli olan, aşağıya doğru inen vücudumuzun daha rahat inerek kollardaki zorlanmayı azaltmak istemesi, bunu yapmak için de nefesin o sırada boşaltılarak göğsün rahat ettirilmesi önem taşır. Benzer düşünce ile, nefes alarak göğsü dolduran kişinin yukarı çıkış hareketi yapması daha da kolay hale gelecektir.

 

Kısaca, nefesinizi burundan alıp, ağızdan vermek, şınav çekerken vücudunuzu zorlamayacak ve potansiyel sıkıntıları önleyecek bir durumu oluşturacaktır. 

Özetle, şınav çekerken aşağı inme esnasında nefes verilmeli, yukarı çıkma esnasında nefes alınmalıdır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Mekikle göbek erir mi? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?