Voleybolda smaç nasıl vurulur?
Düşüş: Smaç yapan oyuncu vuruşu yapınca kontrollü bir biçimde iki ayağıyla yere basmalıdır. Smaç sırasında ve devamında oyuncunun fil...
Voleybolun, sayı almaya yönelik yapılmış olan bitirici vuruşu smaç vuruşudur. Smaç, oyuncunun tek elle, sert bir vuruşla topu file üstünden rakip sahaya göndermesidir. Maç sırasında oyuncuların pozisyonu smaç vuruşunun yapılabileceği alana kısıtlama getirir. Buna göre arka pozisyondaki oyuncular smaç vuruşunu ama hücum sahasının dışından yani arka alandan sıçrayarak yapabilirler. Ön alan ile arka alanı biri birinden orta çizgiye 3 metre uzaklıktaki çizgi ayırır. Ön pozisyondaki oyuncular smaç vuruşunu istedikleri yerden yapabilirler. Smaç ek olarak servis atışlarında da kullanılır.
Düşüş: Smaç yapan oyuncu vuruşu yapınca kontrollü bir biçimde iki ayağıyla yere basmalıdır. Smaç sırasında ve devamında oyuncunun fileye temas etmemesi gerekmektedir. Ek olarak yere düşen oyuncu rakip sahaya basmamalıdır.
Topa Gidiş: Topa gidiş oyuncunun pozisyonu göre farklılaşan adım sayısıyla gerçekleşir. Çoğu zaman etkili smaçların vurulması için 3 yahut 4 adım atılarak topa gidilir. Ama modern voleybolda hızlanan oyun anlayışından ötürü 2 adımda ya da tek adımda topa gidilmesi de tercih edilir. Topa gidilirken yapılmış olan adımlamadaki son adımın sonrasında oyuncu çift ayakla yere basarak sıçrama yapar. Ön oyuncular smaç hareketi için adımlamaya ön alan ve arka alanı biri birinden ayıran 3 metre çizgisinin hemen gerisinden başlarlar.
Havada Açılma: Oyuncu sıçradıktan sonra smaç vuruşunu yapacağı kolunu dirsekten kırar ve dirsek geride ve el başın hemen üst bölümünde yer alacak biçimde açılma hareketi yapar. Bu pozisyonda diğer el de önce bir nebze öne doğru uzanır, vuruş yapılırken ise aşağıya indirilir. Açılma hareketinin tamamlandığı nokta, sıçramanın en üst noktasıdır.
Sıçrama: Sıçrama hareketi, topa gidişte atılan son adımla şekillenir. Son adım, oyuncunun topla doğru yerde buluşabilmesi için önemlidir. Oyuncu smaç için kullanacağı elin zıt yönündeki ayağı ile son adımını atar ve sonra bu ayağın gerisinde kalacak biçimde diğer ayağını da getirir ve sıçrar.
Topa Vuruş: Sıçramanın en üst noktasında oyuncu omuzdan başlayan hareketle kolunu öne doğru alır ve dirsekten gelen hareketle kolunu sert bir biçimde aşağı doğru indirerek, bileğini de indirerek kapalı olan avuç bölgesiyle topa smaç vuruşunu yapar. Smaç vuruşu, oyuncunun olduğu bölümdeki uzun kenara doğru yapılırsa bu smaca paralel smaç; oyuncuya uzak olan uzun çizgiye doğru yapılırsa da smaç, çapraz smaç olarak adlandırılır.
Smaç vuruşunun yapılmış olması 5 bölümde gerçekleşir. Bunlar; topa gidiş, sıçrama, havada açılma, topa vuruş ve düşüştür.