Telefon şarjının çabuk bitmesi nasıl engellenir?

Akıllı telefonların içinde lityum ion ve lityum polymer türünde iki tür batarya yer bulur. Telefonlar, bu batarya çeşitlerine göre ba...

 

Son yıllarda yaygın bir biçimde kullanılan akıllı telefonlar, enerji gerektiren yazılım ve sistemlere sahip oldukları için kısa batarya sürelerine sahiptir. Gelişmiş işlemciler, RAM kapasitesi gibi unsurlar telefonların şarj kapasitesini kısaltır. 

Akıllı telefonların içinde lityum ion ve lityum polymer türünde iki tür batarya yer bulur. Telefonlar, bu batarya çeşitlerine göre batarya ve şarj ömürlerine sahiptir. Örnek verilecek olursa; lityum ion türünde pile sahip olan telefonlar, bir hafızaya sahip olmadıkları için düşük voltajla günün içinde belli aralıklar ile da şarj edilebilmektedir 

Telefonların şarjının daha uzun bir zaman olabilmesi için şu noktalara dikkat edilmesi gerekir:

Telefonların çoğunda bulunan özelliklerden birisi olan otomatik parlaklık ayarı daha uzun şarj süresi için kullanılmamalıdır. Bu özelliğin kullanılması halinde ihtiyaçtan daha çok ışık harcanır. Parlaklığın manuel olarak ayarlanması ve sabit tutulması pil tüketimini azaltır. Kimi zamanlarda parlaklığın düşük seviyelerde kullanılması şarj konusunda zaman kazanılmasını sağlamaktadır 

İhtiyaç duyulmadığı dönemlerde telefonların titreşimi kapatılmalıdır. Bununla beraber bazı uygulamalar ve oyunların içinde yer alan titreşim özelliklerinin kapalı tutulması gerekmektedir. Titreşim pil üstünde çok fazla enerji harcar. 

Orijinal pil kullanımı, telefonun batarya ömrü için çok önemlidir. Maliyeti düşük olduğundan ötürü tercih edilen telefon pilleri, performans yönünden çok kötüdür. 

 

İhtiyaç olunmadığı dönemlerde telefonlarda bulunan Wi-Fi ve mobil veri bölgeleri kapalı tutulmalıdır. Uyku modu yahut güç tasarrufu modu da gün içinde tercih edilebilmektedir. Uyurken veyahut uçakta yolculuk yaparken bu verilen kapatılması şarj tasarrufu sağlamaktadır. Buna ek olarak bluetooth ya da 3G gibi özellikler de kapalı tutulabilir. 

Ekran üstünde yer bulan otomatik kapanma süresi, olabildiği miktardai olabildiği ölçüde kısa tutulmalıdır. Bunun sayesinde enerji açısından tasarruf sağlanabilir. Örnek verilecek olursa; normal zamanda 1 dakika olan otomatik kapanma süresini 25 saniyeye ayarlayarak günün içinde şarj kazancı sağlamak mümkündür. 

Telefonun amoled ekrana sahip olması halinde telefon arka planında koyu renkli veyahut siyah arka planlar kullanılmalıdır. Bunun sebebi de amoled ekranlı telefonların yalnızca renkli pikseller için güç harcamasıdır. Siyah pikseller daha çok renk içerdiği için güç harcanmasına gerek kalmaz ve pil tüketimi azalır. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Telefonun kanserojen etkisinden kurtulmanın yolları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?