Tapu masrafı nasıl ödenir?

Tapu harcı, gayrimenkul ve taşınmaz satışlarında tapu dairesine başvurulduğunda, daireye beyan edilen satış bedeli üstünden hesaplanı...

 

Konut alım satımlarında, tapu işlemleri için verilen hizmetlerden ötürü alınan vergiye tapu harcı denmektedir. Tapu harcı, gerecek satış bedeli üstünden hesaplanarak hem alıcı aynı zamanda satıcı tarafından ödenen bir vergidir.

Tapu harcı, gayrimenkul ve taşınmaz satışlarında tapu dairesine başvurulduğunda, daireye beyan edilen satış bedeli üstünden hesaplanır. Tapu harcı hesabında kullanılan güncel oran binde 20’dir. Gerçek satış bedeli üstünden hesaplanan bu bedel hem alıcı, aynı zamanda satıcı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Misal olarak 150 bin TL’lik bir evin tabu harcı, bu bedelin binde 20’si olan 3 bin TL’ye tekabül etmektedir. Bu evin satışında hem alıcının, aynı zamanda satıcının 3’er bin TL ödemesi gerekmektedir.

Tapu işlemlerinin tamamlanabilmesi için hem tapu harcının, aynı zamanda döner sermaye bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Bu ödemeler normal zamanda işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Lakin bu işlem genelde Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilen bankalar aracılığıyla gerçekleştirilir. İşlemin yapıldığı tapu dairesinde, tapu harcı tespit edildikten sonra bu bedelin hangi anlaşmalı bankaya ödenmesi gerektiği de belirtilmektedir. Ek olarak tapu müdürlükleri e-tahsilat uygulamasına geçmiş oldukları için tapu harcı ödemeleri ATM’ler ve bankaların görüntülü işlem merkezleri ile da interaktif olarak yapılabilmektedir.

Tapu işlemlerinde, tapu harcının yanında bir de döner sermaye bedeli ödenmesi gerekmektedir. Bu bedel ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmekte olup, 2015 senesi için 82,50 TL’dir. Döner sermaye bedeli de tapu harcı gibi hem alıcı, aynı zamanda satıcı tarafından ödenir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan İlk evinizi nasıl alırsınız? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?