Tai chi nasıl yapılır?
Tai Chi’yi ilk defa deneyecek olan kimselerin sadece kitaplardan yahut internetten okuyarak yapmaya çalışmaları sakıncalı olabilir. K...
İş, arkadaşlar, aile, çocuklar derken hayat koşturmacayla geçiyor. Bu koşturmaca esnasında insanlar yorgun düşüyor veyahut yoğun stres altında kalıyorlar. Bu stresle ve yoğunlukla başa çıkmak için herkes değişik yöntemler denemekte ve savunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de son dönemlerde adı sıkça duyulan Tai Chi savunma sanatı yöntemidir.
Tai Chi’yi ilk defa deneyecek olan kimselerin sadece kitaplardan yahut internetten okuyarak yapmaya çalışmaları sakıncalı olabilir. Konusunda uzman bir eğitmen eşliğinde yapılmış olması daha verimli olabilecektir.
Tai Chi’de yapılmış olan hareketler imkanlar el verdiği sürece yavaş, akıcı ve zarif yapılmalıdır. Bununla birlikte hareketler arasında geçişler sarsıntısız ve akıcı olmalıdır. Hareketler alt karında bir nebze havanın sıkıştırılmasıyla birlikte yapılmaktadır. O sırada sırası ile kollar dışarı ve yukarı sonrasında içeri ve aşağıya doğru hareket ettirilir ve düşünce alt karın noktasında yoğunlaşır. Nefes alımı kollar kaldırılırken yahut uzatılırken, nefes verme ise kollar indirilirken veyahut kapatılırken yapılmalıdır. Adım atarken ayaklar yere sürülmemelidir. Ayak yere basarken önce topuk yere değmelidir. Kolların hareketi çember, yarım çember veyahut yay oluşturacak biçimde olmalıdır. Hareket sırasında baş ve gözler, hareket yönüne doğru dönmelidir. Bu gibi hareketler yavaş ve uyumlu bir biçimde yapılmalıdır. Bu yavaşlık, vücudumuzun denge kurmasını geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Benzer zamanda hareketlerin gerektirdiği kasılmaları izlememizi sağlamaktadır. Egzersizlerin düzenli biçimde yapılmış olması durumunda çok fayda sağladığına inanılmaktadır. Vücudumuzun dayanıklılığını arttıran Tai Chi egzersizleri, vücutta kan dolaşımını pozitif etkilediğinden ötürü hastalıklara karşı direnci arttırır. Duyu organlarının etkinliğini artırarak algıyı keskinleştirdiği öne sürülmektedir.
Tai Chi bir meditasyon çeşididir. İlk dönemlerde savaş sanatı olarak anılsa da hareketlerin farklılaştırılmasıyla meditasyon çeşidi şekline gelmiştir. Temeli Chi enerjisidir. ‘’Chi’’ kelimesi Çince’de yaşam enerjisi anlamına gelir. Müzik eşliğinde, yavaş, zarif ve uyumlu hareketler ile yapılmaktadır. Beden ve zihin dengesini artırmayı amaçlayan bu sanat, odaklanmayı ve motivasyonu artırmaktadır. Strese, romatizmaya, tansiyona iyi geldiği düşünülmektedir. Tai Chi’de asıl hedef, dinginliği yakalamaktır. Yumuşak stil savaş sanatı olarak adlandırılabilir. Yakın zamanımızda basitleştirilmiş olarak 24 formdan oluşur. Her biri 8 formdan oluşan 3 parçada öğretilir.