Japon yapıştırıcısı elden nasıl çıkar?

Eğer Japon yapıştırıcısı kullanımı nihayetinde parmaklar biri birine yapışmışsa, bu halde asetonun yapışan parmaklar arasına damlatıl...

 

Çabucak kuruyan ve etkili yapıştırma sağlayan Japon yapıştırıcıları günlük hayat içerisinde pek sık kulllanılan bir yapıştırıcı çeşididir. Tek bileşenli olan ve benzer zamanda solvent içermeyen bu yapıştırıcı ahşap, porselen, kauçuk, plastik, deri, metal, seramik, porselen, çini, mukavva ve mantar gibi çok değişik maddenin yapıştırılmasında kullanılabilmektedir. Kimyevi adı siyanoakrilat olan ve Türkiye'de Japon yapıştırıcısı olarak bilinen bu madde çok küçük gözeneklere bile nüfuz eder ve az bir miktarla bile güçlü birleştirmeye sağlamaktadır. Bu özellikleri yapıştırma amaçlı kullanımında her ne kadar üstün özellikler olsa da, bu yapıştırıcının istenmeyen yüzeylere bulaşması nihayetinde ise zorlu lekeler meydana gelir. Bilhassa ele bulaşan Japon yapıştırıcısı kolay temizlenememesinin yanında yarattığı sertlik dolaylı olarak da bilhassa rahatsız edicidir. Ele bulaşan Japon yapıştırıcısından zarar görmeden kurtulabilmek içinse bazı püf noktalarından yararlanılması gerekmektedir.

Japon Yapıştırıcısı Elden Nasıl Çıkar?

Eğer Japon yapıştırıcısı kullanımı nihayetinde parmaklar biri birine yapışmışsa, bu halde asetonun yapışan parmaklar arasına damlatılması ve etki etmesi için kısa bir zaman beklenmesi gerekmektedir. Sonrasında parmaklar yavaşça biri birinden ayrılmaya çalışılmalıdır. Deri ayrılmıyorsa birkaç damla aseton damlatılarak parmaklar toptan ayrılana kadar bu işlem tekrarlanmalıdır.

 

Eldeki kurumuş Japon yapıştırıcısı içinse en etkili çözüm aseton kullanılmasıdır. Oje çıkarıcı olarak kullanılabilen bu kimyevi, Japon yapıştırıcısını çabucak çözme özelliğine sahiptir. Elde yapıştırıcı bulaşan yerin birkaç damla aseton damlatılmış pamuk ile silinmesi nihayetinde yapıştırıcı elden tümüyle temizlenebilir.

Eğer evde aseton bulmak mümkün olmuyorsa bu halde eldeki Japon yapıştırıcısından kurtulabilmek için yapılabilecek tek şey elin ılık ve sabunlu su içinde bir zaman bekletilmesi ve sonrasında yapıştırıcı bulaşan yerin ovularak temizlenmesidir. Bu yöntemde Japon yapıştırıcısının elden çıkartılabilmesi için yumuşatıldıktan sonra sert bir cisimle ele zarar vermeden kazınması da denenebilir.

Ele bulaşan Japon yapıştırıcısı vücut ısısının da etkisi ile diğer yüzeylere göre daha hızlı kurur. Bu da ele Japon yapıştırıcısı bulaştığında müdahale etmek için yeterli vakit olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle müdahale edildiği zaman eldeki Japon yapıştırıcısı çoğu zaman kurumuştur. Ama henüz kurumamışsa hızlı halde elin ılık suyla yıkanması yahut ıslak mendil kullanılarak silinmesi nihayetinde bu maddenin elde kuruyarak rahatsız edici bir duruma neden olması engellenebilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Patates püresi nasıl ısıtılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?