Osmanlıca evde nasıl öğrenilir?

Osmanlı Türkçesinin okuma safhasına geçilirken kolay kelimelerden başlanılmalıdır. İlerleyen safhalarında daha uzun kelimeler, cümlel...

 

Osmanlı Türkçesi Latin alfabesiyle yazılmadığı için son günlerde hepsinden önce öğrenmesi zor gibi görünen bir yazı dili olarak görülür. Osmanlı Türkçesini güvenilir kaynaklarla ve bilgilerle evde öğrenmek mümkündür. 

Osmanlı Türkçesinin okuma safhasına geçilirken kolay kelimelerden başlanılmalıdır. İlerleyen safhalarında daha uzun kelimeler, cümleler ve parçalar okunabilir. Parça okumalarında 19. ve 20. yüzyıl metinlerinin seçilmesinde yarar vardır. Bu yüzyılda yazılan metinlerin okunması ve matbu durumda bulunması daha kolaydır. Osmanlıca konusunda ilerlemek isteyen kimseler, sonraki zamanlarda el yazmalarını okumayı deneyebilir. 

Osmanlıca öğrenirken gramer ve yapı özellikleri muhakkak akademik kitaplardan faydalanılmalıdır. Bu bilgilerin güvenilirliği geçerlidir. Buna ek olarak çokça okuma yapılmalıdır. Arapça ve Farsça alıntı sözcüklerin yazılışları da dikkatli halde incelenmeli ve aradaki fark anlaşılmalıdır. 

Osmanlı Türkçesini öğrenirken grafik hafızanın güçlendirilmesi çok önemlidir. Harflerin öğrenilmesinin sonrasında bu harfler boş bir kağıt üstüne devamlı bir şekilde yazılmalıdır. Anlamlı veyahut anlamsız kelimeler yazılarak hem yazma bilgisi aynı zamanda okuma yeteneği geliştirilir. Yazı safhasında zorlanan kişiler, kopya kağıdı ile harflerin üstünden geçerek el ve görsel alışkanlıklarını ilerletebilir. 

 

Osmanlı Türkçesini evde öğrenirken şu noktalara dikkatli olunması gerekir;

Osmanlı Türkçesini evde öğrenmek için hepsinden önce Osmanlı alfabesini öğrenmek gerekmektedir. Osmanlı Türkçesi alfabesi, bilindiği üzere Arap alfabesi temellidir. Arap alfabesine İranlıların ilave ettiği bazı harflerle Türklerin ilavelerinden oluşan alfabe, Osmanlı Türkçesinin kullandığı alfabeyi oluşturmuştur. Zaman içinde hassaten ünlülerin gösterimi, eklerin yazımı gibi hususlarda Arap imlasından değişik uygulamalar gelişmiştir. 

Türkçede bulunmayan ünsüzleri gösteren harfler bulunur 

Osmanlı Türkçesinde yazı sağdan sola doğru yazılır.

Harfler -birkaç harf dışında- biri birine bitiştirilir. 

Türkçede bulunmayan ünsüzleri gösteren harfler Türkçedeki benzeleri gibi okunur.

Harflerin temel şekilleri dışında başta, ortada ve sonda yazılışları ayrıdır. 

Arapça ve Farçadan alınan kelimeler orijinal imlalarına göre yazılır. 

Her ünlü için ayrı bir harf yoktur. 

Osmanlıcanın evde doğru biçimde öğrenilebilmesi için harflerin neler olduğu, yazılış özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bunu yapmak için de Hayati Develi ve Ferit Devellioğlu gibi Osmanlıca hakkında önemli eserler yazmış kimselerin kitaplarından yararlanılabilir 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Genetik ve biyomühendislik nasıl bir bölümdür? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?