Nasıl metin yazarı olunur?

Her şeyden önce, yazmayı sevmeniz ve istemeniz gerekmektedir. Metin yazarlığında çok yeni bile olsanız işinize tutkuyla bağlanın. Oku...

 

Metin yazarı olmak; devamlı araştırma gerektiren, çok okuyup öğrenerek çok konu hakkında yazı yazabilme işidir. Bilgi sınırsızdır ve insan beyni devamlı öğrenmeye açıktır. Devamlı öğrenme, hem hayatın aynı zamanda bu işin en ehemmiyetli parçasıdır. Metin yazarlığı; yeni başlamış da olsanız, işin uzmanı da olsanız, kendinizi devamlı geliştirmenizi gerektiren bir iştir. Yazma konusunda yetenekli olabilirsiniz, lakin yazarlık işi bundan daha fazlasını gerektirir. Başarılı metin yazarı olmak, var olan metinlerden başka alternatifler sunabilmektir. Yani metin yazarlığı yalnızca araştırmayı değil, düşünmeyi de gerektiren bir iştir. Akademik olarak bir eğitimi veya sertifikasyonu olmayan metin yazarlığını teorik olarak herkes yapabilir. Fakat genellikle İletişim Fakültesi yahut Edebiyat Fakültesi mezunlarının yaptığı bir iştir. Peki metin yazarı olmanın ince noktaları nelerdir?

Yazmayı istemek ve sabırlı olmak

Her şeyden önce, yazmayı sevmeniz ve istemeniz gerekmektedir. Metin yazarlığında çok yeni bile olsanız işinize tutkuyla bağlanın. Okuyup öğrendiklerinizi yazmak size çok şey katacaktır. Yazmak sizi beklediğinizden çok zorluyor olabilir, lakin sabırlı olmak gerekmektedir. Metninizin defalarca revizyona alınması sizi pes ettirmemeli. Yazılarınızın; okurlarınızda etki bırakan, akılda kalan, ilgi çeken, meraklandıran ve akıcı yazılar olmasına önem verin.

 

Nasıl anlatılması gerektiğini iyi bilmek

Yazmaya başlamadan önce neler yazacağınızı kafanızda tasarlayın. Oluşturduğunuz taslağı küçük notlar alarak kendinize hatırlatabilirsiniz. Okuyucu ilk başta hangi bilgiye ulaşmalıdır, buna emin olun. Kendinizi doğru ifade edin. Nasıl yazı yazdığınız, neleri dikkate aldığınız, üslubunuz ve gerçekliğiniz önemlidir.

Kendini sınırlandırmamak

Yazacağınız yazılar konusunda kendinizi sınırlandırmayın. Hiç yazmadığınız konularda araştırın ve düşünün. Ayrıca sevmediğiniz, ilgi alanınıza girmeyen konuları dahi araştırın, fikir sahibi olun. Bunların hiçbiri boşa gitmeyecek, düşündüğünüzün tersine sizi geliştirecektir.

Disiplin sahibi olmak ve odaklanmak

İşinizde süreklilik istiyor iseniz metninizi yazmaya başladığınızda çokça ara vermeyin. Bu hal konuya odaklanmanızı ve yazmaya devam etmenizi zorlaştıracaktır. İşinize saygı duyun ve disiplinli olun.

Teknik bilgilere sahip olmak

Kreatif başlıklar bulun, giriş için güçlü cümleler seçin, cümlelerde sorular barındırarak metninizin güçlenmesini sağlayın, arama motorlarında yazınızın kolay bulunmasını sağlayacak anahtar kelimeler kullanın. Yazınız bitince kontrol edin. Yazınızı yüksek sesle okuyarak hatalarınızı aramak en doğru tekniktir. Düşük cümleleri ve yazım yanlışlarını görmenizde kolaylık sağlayacaktır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Gıda mühendisi nasıl olunur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?