Laktoz intoleransı olan bebekler nasıl beslenir?

Laktoz intoleransına sütün peşi sıra laktoz içerdikleri için süt ürünleri de neden olur. Bu rahatsızlığın nedeni tam anlamıyla bilinm...

 

Hayatın bütün zamanlarında ortaya çıkabilen ve hayli yaygın bir rahatsızlık olan laktoz intoleransı, bilhassa bebeklik devrinde dikkatli olunması ve önlem alınması gerekli olan bir durumdur.

Laktoz İntoleransı Olan Bebekler Nasıl Beslenmelidir?

Daha büyük bebeklerde ise ek gıdalarla beslenme bahsi geçen olduğu için sütün tüketimine dikkatli olunması gerekir. Süt, ana öğün olarak değil de diğer gıdaların yanında verilmelidir. Ek olarak bebeğe verilecek toplam süt miktarı günün içinde az az verilecek halde ayarlanmalıdır.

Bebeklere verilen süt miktarı azaltılırken bebeğimizin beslenmesinde laktoz intoleransı düşük olan sert peynir ve yoğurt gibi besinlere daha çok yer verilmelidir.

Anne sütü almayan ve ağırlıklı olarak mama ile beslenen bebeklerin ise özel mamalar ile beslenmeleri gerekir. Laktozu çıkartılmış bu tarz mamalar kullanıldığı zaman bebeğimizin sindirimine rahatsızlığa neden olacak laktoz girmeyeceği için de laktoz intoleransı engellenmiş olur.

Laktoz intoleransı olan bebek henüz çok küçük ise ve yalnızca anne sütüyle besleniyorsa yararlarından ötürü anne sütü kesilmez. Bu halde anne sütünün kesilmesi yerine bebeğe sütteki laktozu parçalayan laktoz enzimi verilir.

Laktoz intoleransına sütün peşi sıra laktoz içerdikleri için süt ürünleri de neden olur. Bu rahatsızlığın nedeni tam anlamıyla bilinmemekle beraber genetik yatkınlığın laktoz intoleransında etkili olduğu düşünülmektedir. Bebeklerde süt ve süt ürünlerine bağlı olarak meydana gelen laktoz intoleransında gaz, şişlik, mide bulantısı, kramp halinde mide ağrısı ve ishal gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu hallerde bebeğimizin rahatsızlığının giderilmesi ve bebeğimizin laktoz intoleransına neden olmayacak biçimde beslenmesi gerekmektedir.

 

Laktoz intoleransı, sütte bulunan laktoz şekerinin sindirim sistemi tarafından tam anlamıyla parçalanamamasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Laktoz, temelde glukoz ve galaktoz olmak üzere iki tip şekerden oluşur. Fakat sindirim sırasında laktozun bu temel bileşenlerine parçalanması gerekmektedir. Bu görevi de bağırsak yüzeyinde bulunan laktaz adlı bir enzim yerine getirir. Bağırsak içinde bulunan laktaz enzimi eksikliği yahut enzimin görevini tam anlamıyla yerine getirememesi durumu laktoz intoleransı olarak adlandırılır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Okula uyum sorunu nasıl çözülür? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?