İstiridye mantarı nedir?

İstiridye mantarı yetiştiriciliği son devirlerde popüler olan alanlardandır. Hassaten beyaz mantar yetiştiriciliği daha riskli ve az ...

 

Mutfağınızda kullandığınız tek mantar kültür mantarıysa daha çok geç kalmadan istiridye mantarı ile tanışmalısınız. Denediğinizde bu zamana dek tanışmamış olmanızdan ötürü büyük pişmanlık duyacağınıza eminiz. Protein ve vitamin yönünden gayet zengin olan istiridye mantarı mutfaklarınızın yeni gözdesi olmaya aday.

İstiridye mantarının özellikleri nelerdir?

Kayın mantarı olarak da adlandırılır. Doğada yetişen ve tüketilmesinde sıkıntı olmayan nadir mantar türlerindendir.

İçeriğinin büyük bir kısmı sudan oluşur.

Her şeyden önce, mantar çeşitleri arasında fiyat-lezzet oranı azami mantardır. Bir takım özel mantar çeşitleri gibi aşırı pahalı olmamasına karşın birçoğundan daha lezzetlidir.

Sağlıklı olmak açısından da pozitif etkileri olan istiridye mantarı doğal antibiyotik yapısıyla vücut direncini arttırmaktadır. B1, B12 ve C vitamini yönünden zengindir. Kansere karşı mücadeleci bir yapı sergilemektedir. Protein açısından et ve baklagiller grubundaki ürünlerle yarışır.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği son devirlerde popüler olan alanlardandır. Hassaten beyaz mantar yetiştiriciliği daha riskli ve az kazançlı olduğundan ötürü istiridye mantarı yetiştiriciliğine doğru kaymalar görülür. Genç girişimcilerin dikkatini çeken bir alandır.

İstiridye mantarlı sote tarifi 

Mantarları akan suyun altında uzatmadan nazik bir şekilde yıkayıp güzelce kurulayın. Daha sonrasında büyük parçalar durumunda doğrayın. Küçük olanlarını doğramadan en direkt da kullanabilirsiniz.

 

Geniş bir tavayı tam olarak ısıtıp 5-6 kaşık zeytinyağını yakmadan ısıtın. Mantarları tavaya dizin, orada önemli olan her mantarın tavaya temas ediyor olması. Ateşi azıcık daha kuvvetlendirin, ve mantarların her iki yüzünün de kızarmasını sağlayın.

Son bölümde taze kekik ve bir iki yemek kaşığı limonun suyu ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra servis yapabilirsiniz. Sıcak tüketmeye özenli olun.

İstiridye mantarları kızardıktan sonra üstüne 1-2 kaşık tereyağı ekleyin. İnce doğranmış renkli biberler, soğan ( küp küp değil, ince ince ) ve bir iki diş sarmısak ile kavurmaya devam edin.

Bu detaylarla uğraşmak istemiyorsanız ızgarada üstüne bir nebze tuz serperek pişirebilirsiniz. Bu işlemi tüm durumda yapın, mantarları doğramayın. Alternatif olarak sote yapar gibi kızarttıktan sonra üstüne krema ekleyip kremayı bir nebze çektirerek taze doğranmış fesleğenle de servis yapabilirsiniz.

İstiridye mantarı pişirilirken dikkat edilmesi gereken noktalar

Mantarları fazla yıkamayın, çünkü yeteri kadar sulu olan bu ürün yıkandığında daha fazla su çeker ve lezzetini kaybeder. Akan suyun altında kirinden arındırıp güzelce kurulayın.

Çok küçük parçalara bölmeyin, imkanlar el verdiği sürece büyük parçalar durumunda kullanın.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Misafirlerinize ikram önerileri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?