Mantar yemeklerde nasıl kullanılır?

Mantarı haşlayıp 2-3 mm kalınlığında doğrayın. (Taze mantar yerine konserve mantar da kullanabilirsiniz.) Soğuduktan sonra mısır, bib...

 

Bitkisel ve hayvansal gıdalara alternatif bir besin kaynağı olan mantar, içerdiği vitamin ve minerallerin yanında ek olarak düşük kalorili oluşuyla da mutfaklarımızın aranılan tatlarından biridir. Son devirlerde yapılmış olan kültür çalışmalarıyla ‘’bisporus’’ çeşidi dışında çokca mantar çeşidi mutfağımıza girmeye başladı. Bu lezzetli ve besin deposu canlıyı onlarca değişik tarifle değerlendirmek mümkün.

Nasıl yapılır?

Mantarı haşlayıp 2-3 mm kalınlığında doğrayın. (Taze mantar yerine konserve mantar da kullanabilirsiniz.) Soğuduktan sonra mısır, biber, yeşil zeytin ve dereotunu ekleyip harmanlayın. İsteğinize göre tuz, taze çekilmiş karabiber ve limon ilavesi yapınca soğuk servis edin.

Nasıl yapılır?

Mantarları ve sebzeleri temizleyip kabuklarını soyunca jülyen halinde doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını sote tavasına ekleyip ısıtın. Yağ güzelce ısınınca önce havuç, daha sonrasında mantar ve biberleri ekleyip yüksek ateşte 3-4 dakika soteleyin. Son olarak domatesi ekleyip birkaç dakika daha sotelemeye devam edin. İsteğinize göre tuz ve baharat ilavesi yapıp, sıcak servis edin.

Mantarların çok büyük bir bölümü sudan oluşur. Mantar çeşidine göre değişmekle beraber 1 porsiyon mantar takriben 60 kaloridir. Başta B komplex vitaminleri olmak üzere A, C, D ve K vitamini gibi çok miktarda vitamin bakımından zengindir. Vitaminlerin yanında potasyum, fosfor, magnezyum, bakır, manganez, selenyum, demir ve çinko gibi mineraller de içermektedir.

 

Mantar yemeklerde nasıl kullanılır?

Mantar yalnız olarak ana malzeme olarak değerlendirilebileceği gibi et veyahut sebze türleriyle harmanlanarak da kullanılabilmektedir. Mantarın sote, çorba, salata ve ızgara gibi çok miktarda tarifi bulunmaktadır.

Nasıl yapılır?

Mantarlar temizlenince ince ince kesin ve tereyağında un ile birlikte beş dk soteleyin. Daha sonrasında et suyu, su ve süt eklenerek düşük sıcaklıkta 20 dk pişmeye bırakın. Servis sırasında kaselere 1'er tatlı kaşığı krema ilavesi yapınca isteğinize göre taze otlarla süsleyerek servis yapın.

Mantar salatası 

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım demet maydonoz

Yarım su bardağı konserve mısır

Yarım su bardağı jülyen doğranmış kırmızı biber

500 gram taze kültür mantarı

Tuz, karabiber

Yarım su bardağı halka doğranmış yeşil zeytin

1 adet limonun suyu

Mantar çorbası

Acı olmayan bütün mantar türlerinden çorba yapılabilmektedir. Kültür ve istiridye mantarı çorba yaparken en fazla tercih edilen türlerdendir.

Malzemeler:

1 su bardağı süt

50 gram krema

500 gram mantar

1 küçük boy soğan

1 su bardağı et veya tavuk suyu

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı

3 su bardağı su

Mantar sote

Mantar soteyi, damak tadınıza göre türlü sebzelerle, kısa zamanda hazırlayabilirsiniz.

1 adet kırmızı biber

1 adet havuç

2 adet yeşil biber

1 adet domates

1 yemek kaşığı zeytin yağı

500 gram mantar

1 yemek kaşığı tereyağı

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Soya fasulyesi yemeklerde nasıl kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?